Optimaal beheer van medische hulpmiddelen bij care-instellingen
Sinds 2014 realiseren ziekenhuizen een hogere efficiëntie, meer transparantie en betere zorg door gebruik van GS1 standaarden. De grootste voordelen zijn er bij ziekenhuizen die deze standaarden in het hele klinische zorgpad van inkoop tot en met patiëntbehandeling hebben ingevoerd. Ook care-instellingen kunnen optimalisatieslagen doorvoeren met GS1 standaarden.
Wie is GS1?
GS1 is een neutrale, onafhankelijke en not-for-profit organisatie, actief in meer dan 100 landen. GS1 ontwikkelt, beheert en implementeert wereldwijde standaarden voor een betere patiëntveiligheid en grotere efficiëntie. Standaarden zoals:
- Unieke identificatienummers voor producten en productfamilies, medewerkers, locaties en patiënten.
- Barcodes om te scannen
- GS1 Data Source (GDSN) centrale bron voor artikelgegevens
Wetgeving voor traceerbaarheid en patiëntveiligheid
De Europese wetgeving Medical Device Regulation (MDR) zorgt ervoor dat alle medische hulpmiddelen een unieke identificatiecode krijgen en een GS1 barcode om te scannen. Hoogrisico producten hebben al een UDI (unieke identificatiecode) en barcode, producten uit de laagste klasse krijgen tot 2025 de tijd om een barcode op hun product te plaatsen. Dit betekent dat u medische hulpmiddelen kunt scannen, hiermee processen kunt automatiseren en uiteindelijk veel tijd en geld kunt besparen.
De wetgeving Falsified Medicine Directive (FMD) heeft ervoor gezorgd dat receptplichtige geneesmiddelen een barcode hebben. Deze verplichting om een barcode aan te brengen geldt sinds 2016 voor elke partij die medicatie produceert, verkoopt of uitgeeft in de 28 EU-lidstaten en in Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein.
De barcodes bevatten naast een identificatie ook aanvullende gegevens zoals een serienummer, productiedatum, expiratiedatum of batch-/lotnummer.
Efficiënter beheer van medische hulpmiddelen en verhogen patiëntveiligheid
Hoe is dit te realiseren? Met het scannen van barcodes. Dit zijn de mogelijkheden en de bijbehorende voordelen.Scannen van de barcode op medische hulpmiddelen bij ontvangst en gebruik.
- Vermindering administratielast door automatische registratie en verwerking.
- Efficiënt voorraadbeheer. Geen overbevoorrading, misgrijpen en inefficiëntie in bestelprocessen.
- Minder derving door het scannen van de barcode met hierin expiratiedatum. Dit realiseert duurzaamheid.
- Inzicht in verbruik en kosten per cliënt.
Scannen van de barcode op medische hulpmiddelen voor het onderhoud.
- Onderhoud makkelijk te beheren.
- Weten wanneer welk hulpmiddel of apparaat onderhoud heeft gehad. (Bijv. rolstoelen, bloeddrukmeters en beademingsapparatuur)
- Vermindering van administratie en besparing van kosten.
- Geen handmatige registratie meer nodig, dus minder werk.
- Automatische registratie welke patiënt wanneer door wie welke medicatie in welke dosering toegediend krijgt.
- Kwaliteit van zorg zal toenemen en het aantal medicatiefouten afnemen. Met een daling in acute opnames, overledenen.
Data uit de datapool
In de gezondheidszorg wordt internationaal het Global Data Synchronisation Network (GDSN) gebruikt om artikelgegevens uit te wisselen. Een standaard van GS1 die het voor elk bedrijf, in elke markt en in elk land mogelijk maakt om stamdata van producten te delen. GDSN werkt met gestandaardiseerde data. Alle informatie wordt op dezelfde manier door de leverancier ingevoerd, opgeslagen en gedeeld met de afnemers. In Nederland wordt de datapool GS1 Data Source gebruikt om productinformatie via GDSN te delen. Deze artikelgegevens worden gebruikt door zorginstellingen, registers en overheid.
Data is essentieel bij het scannen van de barcode. De fabrikant voorziet de artikelen van barcodes met een unieke identificatie en aanvullende fabricagegegevens. Uit GS1 Data Source zijn deze artikelgegevens op te halen.
Contact
In bijna alle Nederlandse ziekenhuizen en een aantal klinieken zijn GS1 standaarden succesvol ingezet. GS1 is er klaar voor om dit ook voor care-instellingen (verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg) te realiseren. We begrijpen dat dit vragen oproept, daarom komen we graag in contact om samen naar de situatie te kijken en de mogelijkheden.
GS1 is een not-for-profit organisatie, gesprekken en adviezen zijn geheel kosteloos. Neem contact met ons op via healthcare@gs1.nl of bel (020) 511 38 88.
GS1 is een not-for-profit organisatie, gesprekken en adviezen zijn geheel kosteloos. Neem contact met ons op via healthcare@gs1.nl of bel (020) 511 38 88.