Barcode symbolen

Welke barcode heb je nodig?

Je hebt je codes besteld en toegekend aan producten. Nu wil je je codes scanbaar maken, zodat ze bijvoorbeeld bij de kassa gescand kunnen worden.

Welke code heb je nodig, wat zijn goede kleurcombinaties en hoe print je het op de verpakking?

Vanaf 2027 kunnen kassa's in de retail QR-codes scannen. De EAN-13 zal minder gebruikt gaan worden. Lees hier hoe je omgaat met deze verandering.

Welke barcode heb je nodig? - Barcode

EAN-13

Wordt het artikel (of handelseenheid) in de winkel aan de kassa gescand? Gebruik dan het EAN-13 symbool, dit is de meest gebruikte barcode.

Welke barcode heb je nodig? - Barcode

QR-code van GS1

De alles-in-een code: de QR-code van GS1. Hiermee kun je meer informatie dan alleen een artikelcode stoppen en krijgen ketenpartners en consumenten direct toegang tot meer informatie over het product.  

Welke barcode heb je nodig? - Barcode

GS1-128

Gebruik je het symbool voor logistieke doeleinden? Vertaal dan de GS1 verzendcode (SSCC) of andere GS1 identificatiecode in een GS1-128 symbool. Dit symbool wordt ook in de gezondheidszorg gebruikt voor productidentificatie.

Welke barcode heb je nodig? - Barcode

ITF-14

Druk je de code rechtstreeks op een omverpakking (golfkarton)? Het ITF-14 symbool is dan de beste keuze.

Welke barcode heb je nodig? - Barcode

EAN-8

Heeft jouw artikel een kleine verpakking waar het EAN-13 symbool niet op past? Gebruik dan het EAN-8 symbool.

Welke barcode heb je nodig? - Datamatrix Icon

Medische artikelen

Voor medische artikelen kies je de GS1 DataMatrix of GS1-128 barcode. Deze barcodes hebben een variabele lengte en je kunt variabele gegevens (zoals serienummer, houdbaarheidsdatum) erin opnemen. Deze symbolen worden ook gebruikt voor UDI.