Barcodes scannen in de gezondheidszorg

Door barcodes te scannen worden gegevens van het medisch hulpmiddel automatisch gekoppeld aan de patiënt.

Weten welke data je scant

Voordat je begint met scannen moet de productdata van je assortiment gelijk zijn aan de productdata van de leverancier. Praten over hetzelfde product!

Sluit een abonnement af op GS1 Data Source om de actuele artikelgegevens van je leveranciers in je voorraadbeheer systeem te hebben. Bij het scannen van de barcode wordt dan direct de juiste productdata opgehaald.

Scanners

Om artikelen te scannen is een scanner en bijbehorende software nodig. Er zijn verschillende scanners, de keuze is afhankelijk van wat er gescand gaat worden en of informatie direct zichtbaar moet zijn in het display. Belangrijk is wel dat de scanner 2D barcodes moet kunnen scannen.

Vastleggen van gegevens

Gegevens uit de barcode moeten vastgelegd worden. Dit kan automatisch naar het interne systeem binnen de zorginstelling (EPD, ERP). Er is software beschikbaar voor het verwerken van artikelgegevens uit barcodes. Hiervoor kun je terecht bij een implementatiepartner.

De GTIN (unieke artikelcode) uit de barcode maakt duidelijk om welk medisch hulpmiddel het precies gaat. Door middel van het batch-/lotnummer en/of serienummer is precies te traceren welk medisch hulpmiddel bij welke patiënt is gebruikt.

Barcodetraining voor zorginstellingen

Ben jij diegene die scant? Doe onze gratis online training. Hierin leer je alles over barcodes, de informatie in de barcode, welke je moet scannen en wat u kunt doen als het scannen niet lukt.

Barcode niet scanbaar

Is de barcode niet scanbaar? GS1 helpt je graag. Stuur een mail naar healthcare@gs1.nl met een foto van de barcode en vermelding van je naam, de naam van de zorginstelling en van welke leverancier het product is.