Wetgeving en duurzaamheid
Data over duurzaamheid
Je kunt er niet omheen: duurzaamheid is top of mind bij consumenten en dus ook bij bedrijven. Hoe duurzaam is een product? Dat kun je aan je afnemers en klanten laten weten door bijvoorbeeld energieklassen of keurmerken (zoals PEFC, FSC) vast te leggen en te delen via de datapool. Maar denk ook aan data voor het recyclen van batterijen (Stibat), elektronische apparatuur (Wecycle) en verpakkingen.
Ook de overheid vraagt steeds meer
De overheid stelt steeds meer eisen aan bedrijven en ook aan de informatie over producten. GS1 helpt bedrijven om te kunnen voldoen aan die eisen.
Via de GS1 datapool kun je dit soort informatie ook delen. Denk dan bijvoorbeeld aan informatie over gevaarlijke stoffen, verpakkingen, energieklassen of het recyclen van producten. En we volgen op de voet of we de sector ook kunnen helpen bij het delen van andere soorten data om te kunnen voldoen aan wet- en regelgeving.
Digital Product Passport
Het Digital Product Passport is één van de bouwstenen voor de realisatie van de Green Deal van de Europese Unie. Het geeft antwoord op vragen als: ‘Wat is de CO2-footprint’ en ’Waar lever ik het in om te recyclen?’ Het Digital Product Passport vergezelt het product op zijn reis door de circulaire keten. Daar is veel data voor nodig en daar ligt een belangrijke rol voor GS1.