23-1-2023

Doe-het-zelf, tuin en dier in 2023: ‘Meer heldere data voor een duurzame keten’

Met data en samenwerking in de keten kunnen we stappen zetten richting duurzame, maar ook efficiënte ketens. Data over de duurzaamheid van producten en om te voldoen aan wetgeving krijgen steeds meer aandacht. Daarnaast blijft goede productdata een absolute randvoorwaarde om customer journeys te laten slagen. Marco van der Lee en Sarah Lard, sectormanagers doe-het-zelf, tuin en dier bij GS1 in de Benelux vertellen over de focus voor 2023.

Doe-het-zelf, tuin en dier in 2023: ‘Meer heldere data voor een duurzame keten’ - Doe Het Zelf, Tuin En Dier In 2023 Meer Heldere Data Voor Een Duurzame Keten

Duurzaam met productdata

Je kunt er niet omheen: duurzaamheid is top of mind bij consumenten en dus ook bij bedrijven. Sarah, sectormanager GS1 Belgilux: “Data delen over de duurzaamheid van producten kan beter én breder. En GS1 biedt nog meer mogelijkheden om met data duurzamer te worden en te communiceren over duurzaamheid van producten. We gaan de markt informeren over hoe je 2D barcodes daarvoor in kunt zetten. En een heel belangrijk onderwerp wordt het digitale product paspoort. De komende periode gaan we met bedrijven uit de sector in gesprek over waar zij de kansen zien.”

Regelgeving stelt steeds meer eisen

“Door eisen vanuit de overheid groeit de vraag naar productdata. Denk dan bijvoorbeeld aan data over gevaarlijke stoffen, energieklassen en over het recyclen van producten. Data hierover moet echt beter gevuld worden in de GS1 datapool. En bedrijven willen ook meer data over verpakkingen beschikbaar hebben. Deze informatie hebben ze nodig voor het doen van aangifte bij Fost Plus en het Afvalfonds én om duurzaamheids-doelstellingen te realiseren. Het doel is om de verpakkingsinformatie dit jaar via de GS1 datapool te gaan delen,” zegt Marco, sectormanager GS1 Nederland.

Correctheid en compleetheid van data

Sarah: “Voor een soepele omnichannelervaring van consumenten is veel data nodig en meer dan alleen verplichte velden. Tel daarbij op dat retailers ook steeds vaker data van leveranciers nodig hebben om te voldoen aan wetgeving en het is duidelijk dat datakwaliteit absoluut hét thema in de mindset van alle partijen moet worden.”

Marco: ”We hebben het er al een paar jaar over, maar helaas zien we dat veel productdata in de GS1 datapool nog niet correct en compleet genoeg is gevuld. Juist door alle ontwikkelingen - zoals het geven van complete klusadviezen - is het belangrijker geworden om ook alle relevante commerciële data en productafbeeldingen te delen. We proberen leveranciers daar telkens weer bewust van te maken. Want als data ontbreken of niet kloppen haken consumenten af en daar is niemand bij gebaat. En om de kwaliteit van data te verbeteren gaan we de komende tijd extra validaties in het systeem bouwen.

Afbeeldingen en digital assets onmisbaar bij productdata

Leveranciers kunnen in de GS1 datapool productafbeeldingen aan hun data toevoegen. “Met mooie, professionele afbeeldingen kun je producten tastbaar maken en potentiële klanten verleiden en enthousiast maken over een product. De enorme impact en groei van online sales heeft dit onderwerp alleen maar relevanter gemaakt”, zegt Sarah.  

Ze vervolgt: “GS1 België & Luxemburg en GS1 Nederland zijn een werkgroep gestart over productafbeeldingen en andere digital assets zoals gebruiksinstructies, veiligheidsbladen en video’s. Wij willen er samen voor zorgen dat iedereen goede bestanden kan aanleveren én gebruiken via de GS1 datapool. Het doel van de werkgroep is om richtlijnen makkelijker te maken, te verduidelijken en in lijn te brengen en te houden met internationale richtlijnen.”

‘Single source of truth’

Als leveranciers naast de GS1 datapool ook nog productdata in de leveranciersportalen van retailers moeten invoeren dan betekent dit extra werk. Ook kan dit een negatieve invloed hebben op de datakwaliteit. Marco licht toe: ”Om de GS1 datapool echt de ‘single source of truth’ voor productdata te maken, hebben we het afgelopen jaar de verschillen voor onder andere voor tuinbenodigdheden, sanitair en gereedschappen weggewerkt. In 2023 gaan wij dit doen voor onder ander bouwmaterialen en verlichting.”

Ook tuin en dier eind 2023 over op GS1 datapool

De ambitie is om de groei van het aantal bedrijven dat aansloot door te trekken naar 2023. “Vooral in de tuin & dier gaat er het komende jaar veel gebeuren. Het streven is dat 10 retailers (BTC-Retail, GRS Services, IJsvogel Retail, Intratuin, Malanico, Prickels, Ranzijn, Pelckmans, Warentuin en Welkoop) en hun leveranciers eind van het jaar over zijn op de GS1 datapool. GS1 zal dit op allerlei manieren ondersteunen. We beginnen dit jaar dan ook meteen informatiebijeenkomst voor leveranciers van diervoer en dierbenodigdheden om ze op weg te helpen”, zegt Marco.

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Marco van der Lee via marco.vanderlee@gs1.nl