Zorg dat data kloppen en voldoe aan wetgeving

GS1 helpt bedrijven om te kunnen voldoen aan eisen vanuit de overheid. Daarom kan ook data over energieklassen en over het recyclen van producten worden gedeeld via de GS1 datapool. Wist u dat daar nog niet zo lang geleden wijzigingen in zijn geweest?

Energielabels

In september is nieuwe EU-wetgeving voor energielabels van producten zoals lichtbronnen en verlichting in werking gegaan. Voor witgoed was dit al eerder in 2021.

Het energielabel zelf is opgefrist en de A+, A++ en A+++ klassen zijn geschrapt. Het label loopt nu van A t/m G. Ook zijn producten opnieuw ingedeeld: een product dat voorheen viel onder A+ kan nu een C of D klasse zijn. Daarom zijn vorig jaar voor het attribuut 4.242 ‘Code energieklasse (nieuwe wetgeving 2021)’ de codes aangepast.

Recycling elektrische apparaten in België (Recupel)

Recupel heeft haar apparatenlijst per 1 januari 2022 gewijzigd. De Europese Richtlijn 2012/19/EU over afgedankte elektrische apparatuur schrijft voor dat nu in zes nieuwe hoofdcategorieën gerapporteerd moet worden.

Daarom zijn er ook wijzigingen doorgevoerd in de Recupel codes (attribuut 4.650 ’Code Recupel’) die gebruikt moeten worden in de GS1 datapool door leveranciers van elektrische apparaten die aan België leveren. Nieuwe codes zijn toegevoegd en oude zijn verwijderd. Zie hiervoor datamodel 9.15.1 Let op: Er verandert niets voor de Nederlandse aangifte ‘Wecycle’.

Retailers willen up- to-date data

Heeft u producten met energielabels of levert u elektrische apparaten aan België? Zorg er dan voor dat u de juiste en meest recente codes heeft gebruikt. Anders hebben uw klanten verouderde data en kunnen zij niet aan wetgeving voldoen. Vergeet niet om de artikelen die u wijzigt opnieuw te publiceren.

Heeft u vragen?

Wij helpen u graag. Neem contact met ons op via accounts@gs1.nl of 020 511 38 20.