19-6-2023

PVG Belgium wil transparant communiceren over verpakkingen

PVG Belgium maakt deel uit van de PVG group, een internationale distributeur van producten voor klimatisering, zoals warmtepompen en verwarmingstoestellen. Ze bedienen zowel de doe-het-zelfmarkt als de professionele markt. Sinds mei delen zij ook uitgebreide verpakkingsinformatie met hun retailers via de GS1 datapool.

PVG Belgium wil transparant communiceren over verpakkingen - PVG Belgium Wil Transparant Communiceren Over Verpakkingen

Onze gesprekspartner

Niels Mol is compliance specialist bij PVG Belgium en zorgt voor de hele groep dat alle data en testrapporten beschikbaar zijn voor onder andere een CE-markering. “Het is vandaag niet alleen belangrijk dat we ervoor zorgen dat de producten de juiste keuringen hebben, maar de bijhorende verpakking ervan moeten ook een reeks testen ondergaan”, vertelt Niels. Daarom moeten we hiervan ook data kunnen delen met klanten en overheden.

One solution fits all

Door gebruik te maken van de GS1 datapool hebben we een oplossing die door al onze klanten wordt ondersteund. Via deze methode vermijden we namelijk het invullen van Excels, wat een goede data-uitwisseling belemmert. Bovendien zorgt GS1 met een duidelijk datamodel en handleiding ervoor dat alles volgens de lokale richtlijnen verloopt.

Duurzaamheid belangrijk aspect

Bedrijven zijn wettelijk verplicht om basisinformatie over verpakkingen te delen, maar voor PVG Belgium is duurzaamheid ook een belangrijk onderwerp. Om deze reden wil het bedrijf transparant communiceren over de verpakkingen die het gebruikt. Duurzaamheid is zowel voor de eindconsument als voor de professionele klant een belangrijk aspect geworden. Naast de wettelijke basisinformatie, gaat PVG Belgium daarom verder door bijvoorbeeld ook de recyclebaarheid van verpakkingen aan te geven.

Streven naar één uniforme wetgeving

Momenteel voert elk Europees land een eigen wetgeving in, wat het niet eenvoudig maakt voor leveranciers. De Europese Unie werkt aan een voorstel om dit meer uniform te maken. In afwachting hiervan doen Fost Plus en Afvalfonds geen grote veranderingen, maar werken zij wel toe naar het wetsvoorstel van de Europese Unie. Andere landen hebben de voorbije jaren echter een grote switch gemaakt door bijvoorbeeld extra informatie op te vragen. “We hopen dan ook dat deze wetgeving snel komt om internationaal op een uniforme manier verpakkingsinformatie te kunnen delen”, aldus Niels.

Aan de slag met verpakkingsinformatie

Door het toevoegen van de nieuwe verpakkingsattributen in het datamodel vermijden we om via Excel-data te delen, wat iedereen ten goede komt. Denk hierbij aan een code die het type grondstof of gerecycled materiaal beschrijft waarvan het verpakkingsmateriaal is gemaakt. En waaruit je het percentage van het type grondstof van het verpakkingsmateriaal kunt afleiden. “Wij zijn ervan overtuigd dat de nieuwe mogelijkheden voor het delen van verpakkingsinformatie voor alle partijen in de keten een toegevoegde waarde zijn,” besluit Niels.

Bekijk de speciale pagina op de kennisbank over verpakkingsinformatie.