25-1-2022

Gezondheidszorg 2022: focus op verder gebruik van data

Ondanks corona en alle beperkingen die daarbij hoorden, is er volgens Hans Lunenborg, sectormanager Healthcare bij GS1 ‘enorme progressie’ geboekt met de hoeveelheid data in het Landelijk Implantaten Register via GS1 Data Source. “Daar ben ik trots op.” Toch komt er in een terugblik op 2021 ook wel een beetje frustratie naar boven. Het is niet gelukt om in Nederland een registratiesysteem neer te zetten waarbij het gebruikte vaccin direct wordt gekoppeld aan de persoon. Er is nu sprake van een losstaand systeem."

Gezondheidszorg 2022: focus op verder gebruik van data - Hans Lunenborg

De data in GS1 Data Source willen we ook eenvoudig kunnen delen met Eudamed

Hans Lunenborg

Tevreden over cure, werk aan de winkel voor care

2021 was volgens Lunenborg een soort tussenjaar. “Aan de ‘cure kant’ hebben we na jarenlang zaaien daarvan nu de vruchten kunnen oogsten. Standaarden dalen steeds meer in aan de ziekenhuiskant. Het gebruik van data verbetert. Dat maakt ook dat de zorg langzaam kan profiteren van deze data én efficiënter kan gaan werken.”

De ‘care kant’ staat nog maar aan het begin van deze verbetercurve, stelt Lunenborg. “In 2021 hebben we inzichten verkregen in de werkwijze en processen bij verpleeg- en verzorgingstehuizen en de thuiszorg. Het is onze ambitie om in 2022 het gebruik van GS1 standaarden een stap verder te brengen, zodat ook de care kan profiteren.”

Data werkt niet zonder datakwaliteit

Iets wat eveneens van start gaat is een GS1 datakwaliteitsprogramma. De focus daarbij ligt op de data die ziekenhuizen en toeleveranciers verwerken. “Als een ziekenhuis een product bestelt, moet het zeker weten dat dat het goede product is. Daarmee voorkom je correcties achteraf en maak je administratieve processen eenvoudiger.”

Wanneer is sectormanager Lunenborg tevreden?

Wat zou hem een tevreden mens maken eind 2022? Daar hoeft hij niet lang over na te denken. “Ik wil graag samenwerking vinden in de care sector, zodat standaarden bijdragen aan de kernprocessen. Aan de cure kant, de ziekenhuizen, ben ik tevreden bij een optimaal gebruik van data en als zorgverleners en patiënten kunnen vertrouwen op de correctheid van de productdata. Een laatste wens van mij is dat er een functionerende connector ligt tussen GS1 Data Source en de Eudamed-database. Dat zijn echt zaken om dit jaar voor te werken.”