7-1-2020

Makkelijker betrouwbare data met nieuwe GS1 datapool

Door eisen, wensen en behoeftes van consumenten, handelspartners en overheid blijft de behoefte naar steeds meer productdata groeien. Dit is van grote invloed op de GS1 datapool. Daarom wordt GS1 Data Source in 2020 vernieuwd: de processen van aanleveren, publiceren of ontvangen van data worden makkelijker, sneller en betrouwbaarder!

Makkelijker betrouwbare data met nieuwe GS1 datapool - Makkelijker betrouwbare data met nieuwe GS1 datapool (2)

In steeds meer sectoren hebben bedrijven meer en meer data nodig om hun operationele processen goed en betrouwbaar te kunnen laten verlopen. Waar het eerst draaide om het uitwisselen van logistieke informatie, is er in de afgelopen vijf jaar enorm veel informatie bij gekomen. De eerste vervolgstappen voor het verrijken van data in de datapool bestonden uit etiketinformatie, e-commerce data en productafbeeldingen. De behoefte blijft groeien. Denk bijvoorbeeld aan data over allerlei milieuaspecten en gevaarlijke stoffen.

Nieuwe datapool maakt het werk van datamanagers gemakkelijker

Het spreekt voor zich dat het met zo’n veelheid aan data lastiger wordt om een samenhangende, end-to-end datapool te managen. De wijze waarop bedrijven hiermee moeten werken is verouderd en niet meer van deze tijd. De vernieuwde GS1 datapool biedt soelaas.

Pieter Maarleveld: “Met de vernieuwde GS1 Data Source wordt het proces van aanleveren en publiceren of ontvangen van data makkelijker, sneller en betrouwbaarder. Net als dat er steeds meer eisen gesteld worden aan data, geldt dat ook voor het onderliggende systeem die dat moet kunnen dragen. Zo moest het gemakkelijker en toegankelijker met als belangrijke zaken een betere controle op datakwaliteit, mogelijkheid voor nieuwe velden en het aansluiten op andere systemen. Daarnaast is het nieuwe systeem veel gebruiksvriendelijker door een overzichtelijke webinterface.”

'Net als dat er steeds meer eisen gesteld worden aan data, geldt dat ook voor het onderliggende systeem die dat moet kunnen dragen'

Dit jaar wordt de onderliggende datapool vervangen en krijgt iedereen te maken met een nieuwe webinterface. De leverancier van de datapool en webinterface is Trade Connectors. Trade Connectors is een Deens bedrijf dat is ontstaan uit de GS1 organisaties Denemarken en Hongarije. Deze datapool wordt inmiddels gebruikt in zes landen: Denemarken, Hongarije, Finland, IJsland, Engeland en Tsjechië. De ervaring uit die landen leert ons dat deze een stuk makkelijker te gebruiken is dan de huidige datapool. Een paar voordelen op een rij:

  • U kunt op een eenvoudige manier productinformatie opvoeren en krijgt direct feedback op ingevoerde data.
  • U weet dat de data voldoet aan alle logische validaties voordat u ze publiceert.
  • De ontwikkeling en beheer van de datapool is sneller en flexibeler en sectoren kunnen sneller over gewenste wijzigingen of aanvullingen beschikken.
  • De technische infrastructuur is vernieuwd, waardoor aansluiten op andere systemen makkelijker en uitgebreider is.
  • Hoe ook u met ons in 2020 de betrouwbaarheid van productdata verhoogt

Alle gebruikers van GS1 Data Source gaan dit jaar over naar de nieuwe omgeving, ook u! We starten met leveranciers (data invoeren). Vanaf april kunnen de eerste gebruikers oefenen in de nieuwe omgeving. In de loop van mei zal die eerste groep live gaan in de nieuwe datapool. Data-ontvangers (retailers, ziekenhuizen) als laatste.

Het proces van aanleveren en publiceren of ontvangen van data worden makkelijker, sneller en betrouwbaarder! Dat is naar de toekomst toe voor iedereen van belang. Want in onze optiek is het belangrijkste ingrediënt van uw product betrouwbare data.