19-9-2019

CBL: 'Transparantie is een hygiënefactor'

Het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) is één van de initiatiefnemers van Fresh Upstream. Directeur Marc Jansen legt uit waarom zijn organisatie deze stap heeft gezet.

CBL: 'Transparantie is een hygiënefactor' - CBL Transparantie Is Een Hygienefactor

“Transparantie is een hygiënefactor geworden; het is voor mensen niet langer iets extra’s. Ze verwachten gewoon dat ’t er is. En als dat niet zo is, dan leidt dat tot irritatie. Dat maakt de missie van Fresh Upstream één van de meest relevante van dit moment.”

Consumenten willen weten waar hun eten vandaan komt

Dat transparantie een hygiënefactor is geworden danken we volgens de directeur aan de mogelijkheden van informatietechnologie in het digitale tijdperk. “Dankzij de mogelijkheden van het internet verwachten mensen in hun interactie met bedrijven eenvoud, transparantie, snelheid en waarde. En door social media emancipeert de consument nog verder. De klantvraag is fundamenteel veranderd.”

Jansen ziet dat consumenten willen weten waar hun eten vandaan komt, hoe het is geproduceerd en hoe bijvoorbeeld de dieren zijn gehouden. “Denk hierbij aan QR-codes op producten of aan een keurmerk als on the way to planetproof. Er is geen weg meer terug. Het zal alleen maar meer en beter moeten worden. En gemakkelijker! Het moet de consument nóg makkelijker worden gemaakt om antwoord te krijgen op zijn vragen.”

'Bedrijven kunnen hun verduurzamingsinspanningen aannemelijk maken op basis van transparantie.'

Informatie vaak nog gefragmenteerd

Maar niet alleen de consument eist transparantie. Dat doen ook de overheid en NGO’s. “Alles bij elkaar hebben we gewoon veel meer informatie nodig. Vooral in de agrarische sectoren is nog veel winst te boeken. Hier wordt informatie vaak nog gefragmenteerd en in verschillende, onhandige formats aangeleverd. Hierdoor schiet bijvoorbeeld het monitoren van het gebruik van gewasbeschermings- en diergeneesmiddelen tekort. Dergelijke informatie, over bijvoorbeeld de actieve stoffen van middelen, moet een open source worden. Hier ligt ook een rol voor de overheid. Want zo had bijvoorbeeld de Fipronil-crisis voorkomen kunnen worden.”

Daarnaast kunnen bedrijven hun verduurzamingsinspanningen aannemelijk maken op basis van transparantie. Bijvoorbeeld doordat ze hun gebruik van meststoffen of mate van circulariteit kunnen aantonen. “Alleen zó kun je laten zien dat je goed bezig bent. Bovendien stelt het een bedrijf in staat om de eigen bedrijfsvoering te finetunen. Daar is een ondernemer sowieso elke dag mee bezig.”

Lichte dwang

Volgens Jansen zijn boeren en tuinders “op een gezonde manier kritisch en terughoudend”. Hij verwacht dat er een vorm van lichte dwang nodig zal zijn om de sector in beweging te krijgen.

“De gedachte overheerst dat zij eigenaar zijn van hun data en dat deze geld waard zijn. En dat ís ook zo. Maar die data zullen pas echt waarde krijgen als er een uniforme manier van data-uitwisseling komt en die data op een gebruikersvriendelijke en relevante manier wordt ontsloten. Het alternatief, individuele partijen die aan de slag gaan, ieder op zijn eigen manier, ís eigenlijk geen alternatief. Ook voor de overheid niet. We zullen dit slim moeten aanpakken. Standaardisering is nodig. Vandaar het belang van het initiatief Fresh Upstream.”

'Data zullen pas echt waarde krijgen als er een uniforme manier van data-uitwisseling komt.'

De brancheorganisatie voor supermarkt- een foodservicebedrijven zal zich de komende tijd hard maken voor de missie van Fresh Upstream. “Dat doen we door onze kennis en expertise over supermarktorganisaties op het gebied van standaardisering en transparantie in te brengen. En doordat wij gaan stimuleren dat de data die in de keten en bij de overheid beschikbaar zijn, op een zinvolle en relevante manier worden ontsloten voor de consument."