12-4-2017

App Voedingscentrum wijst de weg in etiketinformatie

Voor consumenten is het een hele opgave om dagelijks hun weg te vinden in het enorme aanbod aan levensmiddelen en daar vervolgens een gezonde keuze uit te maken. Het Voedingscentrum biedt uitkomst met de nieuwe EtiketWijzerapp.

App Voedingscentrum wijst de weg in etiketinformatie - App Voedingscentrum Wijst De Weg In Etiketinformatie

Met de app in de hand lees je moeiteloos etiketinformatie en zie je in een oogopslag welke allergenen en hoeveel zout, suiker of vet in een product zitten en of het product past in de Schijf van Vijf. Ook kun je producten van verschillende merken met elkaar vergelijken. Vijf vragen aan Gerda Feunekes van het Voedingscentrum.

Er zijn al veel apps over voeding. Waarom wil het Voedingscentrum een eigen app?

“De EtiketWijzer-app is ontwikkeld op verzoek van het Ministerie van VWS. Er zijn inderdaad al andere apps, maar die zijn niet zo veelzijdig als deze. Met deze app kun je op gezondheidsaspecten een vergelijking maken tussen dezelfde producten van verschillende merken. Ook kun je zien of een product in de Schijf van Vijf past en wat een gezonder alternatief is. Interessant van deze app is dat je ‘m thuis ook kunt gebruiken. Heb je een pot pindakaas op tafel staan, dan scan je de streepjescode en zie je precies hoeveel vet en zout erin zit. Die zou je dan kunnen vergelijken met de pindakaas van andere merken, want die data zitten ook in de app. Zo kun je in alle rust kiezen om bijvoorbeeld de volgende keer een ander merk te proberen.”

Welke kansen biedt deze app voor fabrikanten en merkeigenaars?

“Bijna alle bedrijven die bij GS1 zijn aangesloten, stellen hun data beschikbaar. Vanuit het idee dat de consument er recht op heeft alle informatie over een product makkelijk tot zich te kunnen nemen. Consumenten zijn steeds vaker geïnteresseerd in de samenstelling en herkomst van voedingsmiddelen. Er is een trend naar gezonde producten. Het is voor bedrijven een handige manier om te laten zien hoe goed hun producten zijn. Betrouwbaarheid van de data is van groot belang. Ook dat is een goede reden voor fabrikanten om hun eigen data aan te bieden. Ze hebben daar zelf de controle over.”

Hoe zorgen jullie ervoor dat alle data up-to-date blijven?

“De data worden dagelijks gesynchroniseerd. Op het moment dat een fabrikant iets verandert in de etiketinformatie, dan verandert die informatie ook meteen in GS1 Data Source. En als daarin iets verandert, verandert het ook direct in de app. Overigens maken we voor het overgrote deel gebruik van de GS1 datapool, maar gebruiken we ook nog enkele andere bronnen. GS1 is onze preferred source, domweg omdat het de grootste bron is. De meeste etiketinformatie van voorverpakte levensmiddelen in de supermarkten zit al in GS1 Data Source. Bovendien werkt GS1 internationaal. Uiteindelijk willen we er naartoe dat we tussen de app en slechts één bron een lijn leggen. Die van GS1.”

Wanneer zijn jullie er klaar voor de app te lanceren?

“Het precieze moment is nog niet vastgesteld. Op dit moment loopt er een pilot en worden er nog allerlei technische onvolkomenheden opgelost. Ook zitten nog niet alle data er in. Pas als de meeste data erin zitten, kunnen we de app lanceren. Ik verwacht dat dat in het najaar zal zijn. We zijn al op de goede weg, want intussen laat onderzoek onder consumenten en professionals zien dat zij de testversie van de app goed waarderen, met gemiddeld een rapportcijfer 7,7.”

Wat betekent het voor bedrijven dat hun data worden gebruikt in de app?

”Voor bedrijven is meedoen eigenlijk heel logisch. Meedoen aan de app van het Voedingscentrum is voor een bedrijf een heel belangrijke kans om transparant te zijn over de samenstelling van hun producten. Zouden die producten er niet in staan, dan kan de consument hun producten niet vinden in de app en ze ook niet meenemen in een vergelijking. Dat zou jammer zijn. Maar gelukkig doet bijna iedereen mee.”