27-3-2023

GS1 helpt bij data delen over verpakkingen

Via de GS1 datapool kunnen leveranciers verpakkingsinformatie delen met hun afnemers. Die data kan gebruikt worden om te laten zien hoe duurzaam verpakkingen zijn en om te voldoen aan wettelijke eisen. Vanaf 20 mei is het mogelijk om nog meer data over verpakkingen te delen.

GS1 helpt bij data delen over verpakkingen - Compilatie Verpakkingsinstructiebeeld 1920X1080px

Het beter omgaan met grondstoffen en het recyclen van grondstoffen staat ook in de sector doe-het-zelf, tuin & dier hoog op de agenda:

  • Bedrijven willen aan hun klanten laten zien hoe duurzaam de verpakkingen zijn van de producten die ze verkopen.
  • Er komt steeds meer Europese wetgeving over verpakkingen waarvoor retailers meer inzicht moeten hebben in de samenstelling van verpakkingen.
  • Data over verpakkingen is nodig om aangifte te doen bij Fost Plus en Afvalfonds.

Je kunt nu al de verpakkingsmaterialen en hoeveelheden via de GS1 datapool delen met deze attributen:

  • Verpakkingstype (bijvoorbeeld doos, spuitbus)
  • Code verpakkingsmateriaal (bijvoorbeeld metaal, karton)
  • Hoeveelheid verpakkingsmateriaal

20 mei - datamodel aangepast aan de behoefte van bedrijven

In de release van 20 mei voegen we een aantal nieuwe attributen toe voor verpakkingsinformatie. De attributen voor verpakkingen komen dan overeen met de verpakkingsdata die in de sector levensmiddelen en drogisterij wordt gedeeld via de datapool.

Er komen nieuwe attributen bij om aan te geven wat het type grondstof of gerecycled materiaal van gewone en composiet verpakkingen is. Een verpakking wordt beschouwd als een composiet verpakking als het uit ten minste twee verschillende materialen bestaat die door middel van een bindmiddel of lijm aan elkaar zijn bevestigd.

Vanaf 20 mei zullen wij je er in de datapool extra op attenderen om de verpakkingsinformatie te gaan invoeren. We geven dan een waarschuwing als data niet is ingevuld.