18-11-2021

Wie bepaalt de juiste GPC productgroep?

Als u data vastlegt in de GS1 datapool kiest u eerst de juiste categorie voor uw product. En daarvoor gebruikt u de GS1 Global Product Classification (GPC) methode. Met GPC deelt u producten in groepen in waarbij specifieke commerciële kenmerken (attributen) en waarden horen. Met uw data kunnen retailers in hun webshop uw product tonen als consumenten op uw productcategorie zoeken. En daarbij de juiste informatie tonen. Maar hoe werkt GPC nu precies en wie bepaalt de GPC?

Hoe vindt u de juiste categorie voor uw product?
  • Maak een selectie van uw actieve assortiment.
  • Kies de juiste GPC brick(s) voor uw producten. Het document 'Producten classificeren en gegevens invoeren' geeft uitleg. Kies alleen een GPC brick die in het GS1 Benelux datamodel staat.
  • U kunt ook altijd uw klanten vragen of zij uw producten al in GPC hebben ingedeeld. Dit helpt u om uw product snel in te delen.

TIP: Kijk bij de selectie van een GPC brick niet alleen naar de naam van de brick, maar ook naar de definitie en de commerciële attributen die erbij horen. Die vindt u ook in het datamodel. Soms lijkt de naam van de brick passend, maar past de definitie en/of de e-commerce attributen niet goed genoeg bij uw producten.

Verschil van inzicht in de GPC keuze met uw klanten?

In de GS1 datapool is een uniek product (GTIN) gekoppeld aan 1 GPC. De leverancier is de product owner en kan doorgaans het beste bepalen in welke GPC brick het product het beste past. Maar het kan soms voorkomen dat u een andere GPC keuze zou maken dan uw klanten. Ga dan als volgt te werk:

  • Als één of meerdere klanten het product in een andere GPC willen indelen, ga dan in gesprek met uw afnemers.
  • Als dit niet tot een gezamenlijk resultaat leidt, neem dan contact op met de GS1 customer support. GS1 kan onafhankelijk advies geven en bemiddelen tussen leveranciers en retailers om tot de juiste keuze te komen.
Kunt u de juiste GPC voor uw product niet vinden?

Het kan voorkomen dat een bestaande GPC code nog niet in het datamodel is opgenomen of dat u een GPC brick wilt aanvragen die nog niet in de Global Product Classification staat. Dan kunt u (of een retailer) een wijzigingsverzoek indienen. Onze customer support helpt u graag verder.