Op welke manieren kun je data aanleveren aan de GS1 datapool?

Retailers willen dat hun leveranciers voor 31 december 2023 hun productdata aanleveren via de GS1 datapool. Als je aan de slag gaat met de GS1 datapool doorloop je eerst een aantal stappen.

Weet je hoe je datamanagement in jouw organisatie wil organiseren? Dan bepaal je op welke manier je artikeldata bij de GS1 datapool aan gaat leveren. Dan kan op verschillende manieren:

  1. GS1 webinterface - Een GS1 webportal waarmee je artikeldata in de datapool kunt invoeren en publiceren aan klanten.
  2. GS1 webinterface in combinatie met mapping software – Je kunt interne artikeldatabestanden in speciale mapping software inladen en vervolgens mappen met de GS1 datamodel standaard. Het exportbestand uit deze tool kun je (al dan niet automatisch) importeren in de GS1 webinterface en dan kun je de data aan klanten publiceren.
  3. Product Information Management (PIM) systeem van een solution provider - Er zijn softwareleveranciers die Product Informatie Management (PIM) systemen leveren die je kunnen ondersteunen bij het managen van datastromen en de publicatie van data aan de GS1 datapool.
  4. Op maat gemaakte koppeling van eigen systeem met de GS1 datapool - Je publiceert de data en digital assets vanuit je eigen systeem via een XML machine-to-machine koppeling naar de GS1 datapool.

Lees ‘Stap 3: Kies uw datamanagementsysteem’ in het stappenplan voor meer informatie over deze aanleveropties.

Kies je datamanagementsysteem

Of je handmatig via de webinterface data gaat invoeren of dat een geautomatiseerde oplossing beter bij je past ligt aan een aantal factoren. De keuze is o.a. afhankelijk van aantal, wisselingen in je assortiment en variëteit van je producten.

  •  Heb je een beperkt assortiment? Is de hoeveelheid data beperkt omdat je bijvoorbeeld geen gevaarlijke stoffen in je producten hebt? En zijn er weinig veranderingen in je assortiment? Dan is optie 1 of 2 wellicht het meest geschikt.
  • Gaat je grote(re) hoeveelheden data via de GS1 datapool met je klanten delen? Kies dan optie 3 of 4.
Tip!

Start met de webinterface. Op basis van jouw ervaringen kun je bepalen of de webinterface voor jouw organisatie voldoende is of dat een ‘zwaardere’ oplossing gewenst is.

Je kunt altijd contact met GS1 opnemen als je advies wilt over welke oplossing het beste bij jouw situatie en organisatie past.