17-7-2018

Phing-Thing: ‘Barcode is mijlpaal in proces ondernemen’

De Phing-Thing heeft nog geen barcode op zijn lijf geplakt gekregen. Dat zou ook zonde zijn. Het gelukmakertje is al mooi genoeg zoals ie is. Als het beeldje in de winkel komt, gaat de barcode op het doosje. "Een mooi systeem. En een barcode zegt ook: je bent uit het proces van prototypen, nu is het echt.”

Phing-Thing: ‘Barcode is mijlpaal in proces ondernemen’ - Phing Thing Barcode Is Belangrijke Mijlpaal In Proces Van Ondernemen

Kunst kan gelukkig maken, maar mislukte kunst kan dat ook. De Phing-Thing, een lastig te omschrijven object van 16 centimeter hoog, ontstond toen kunstenaar Gert-Jan Vlaming werkte aan een kunstproject, maar waar tijdens het ‘productieproces’ iets misging. De vorm die overbleef, is een beeldje dat een beetje lijkt op een pinguïn, maar ook een heel klein beetje doet denken aan de levensgrote beelden op Paaseiland, maar eigenlijk is het niets. En daarom kreeg het ook de nietszeggende naam Phing-Thing. Een Phing-Thing tovert een glimlach op het gezicht van mensen

‘We willen niet alleen verkopen, maar ook het verhaal erachter vertellen’

Inmiddels is de Phing-Thing wel degelijk iets: een beeldje dat bij mensen een glimlach op het gezicht tovert, kortom, een ding dat gelukkig kan maken. “Hij is een karaktertje geworden, hij is aaibaar, hij doet iets met mensen, al is niet meteen duidelijk hoe dat komt.” vertelt Erwin Eikema, compagnon van kunstenaar Vlaming. “Het idee was al snel dat we iets met de beeldjes, die kennelijk iets bij mensen losmaakt, moesten doen: zoveel mogelijk van deze geluksverspreiders op de wereld zetten.”

En geluk verspreiden doe je op een zo eerlijk mogelijke en duurzame manier, aldus het duo op de website van Phing-Thing. Eikema: “Zo worden de Phing-Things van gips gemaakt door mensen met een beperking. De Phing-Things van hout worden op basis van Fair Trade gemaakt door houtsnijders in Indonesië. Zij voorzien zichzelf en hun omgeving daarmee weer van een inkomen. Er is ook een Phing-Thing als kaars. En we werken nu aan het idee om Phing-Things te maken van gerecycled plastic.”

Vlaming en Eikema zijn oude studievrienden. “Gert-Jan is extreem creatief, maar het lukte hem niet zelf om verder te komen met zijn Phing-Things. Omdat ik diverse bedrijven heb geleid, heeft hij me gevraagd om Phing-Thing samen te doen. We willen ze niet alleen maar verkopen, maar ook het verhaal erachter vertellen. Zo zijn we eens met duizend Phing-Things (gesponsord) naar de Londense City gegaan, zetten ze op een hoek van de straat om te kijken wat het beeldje met de argeloze voorbijganger doet. We vroegen hen een boodschap voor een ander te verzinnen en die plakten we achterop een Phing-Thing. Aan het eind van de week gaven we de Phing-Things met boodschappen van wildvreemden weer weg. En zo is de Phing-Thing tevens een verbinder.”

En zo lopen er meer projecten met de Phing-Thing, ook voor goede doelen. Intussen kun je ze ook kopen via de eigen webshop en bol.com. Daarnaast lopen er gesprekken met fysieke winkels als De Wereldwinkel en Waar, een winkel voor duurzame cadeaus.

‘De barcodering is een mooi systeem: je hebt grip op het proces’

Bij GS1 Nederland bestelde Erwin daarom een barcodepakket met tien codes. “Ik wist eerst niets van barcodes, maar de retailer vraagt erom en dus ben heb ik bij GS1 aangeklopt. Het is een soepel proces van inlezen, aanvragen en codes activeren. We hebben nog geen fysieke barcodes op onze doosjes, dat is pas nodig als we echt in een winkel komen te liggen. Maar het is een mooi systeem. Je hebt grip op het proces en er is één plek, waar alle benodigde informatie voorhanden is. Voor de kosten hoef je het ook niet te laten, een bedrag van 55 euro per jaar voor tien codes en dat is alles. Ik zie het als een volgende stap, die je als kleine, beginnende ondernemer zet. Je begint met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel, dat is één mijlpaal. De barcode is een volgende mijlpaal. Het zegt ook: je bent uit het proces van prototypen, nu is het echt.”

Intussen denken Erwin en Gert-Jan continu na over nieuwe activiteiten rond de Phing-Thing. “We kijken of ie ook als sleutelhanger of ander voorwerp kan worden gemaakt, bijvoorbeeld als relatiegeschenk. En dus zoeken we ook verder naar nieuwe materialen om Phing-Things van te maken. Maar wel steeds met duurzaamheid in het achterhoofd.”