25-11-2021

Podcast Data in Bedrijf: Als de data in de hele keten op orde is...

...hebben we waardevolle producten. De supply chain verbindt altijd partijen met elkaar. Was eerst vooral alleen het fysieke product belangrijk, dat wordt steeds meer digitaal.

Podcast Data in Bedrijf: Als de data in de hele keten op orde is... - Live In De Studio Mirjam Philip En Maartje Beeld

Als GS1 Nederland zitten we samen met bedrijven midden in het hart van de digitale transformatie. De missie die we met elkaar hebben is helder, want als je kijkt naar wat we met elkaar in deze wereld moeten gaan realiseren? Dat gaat over veel zaken, over consumentveiligheid, patiƫntveiligheid en sustainability. Dat leidt tot een explosie aan data en data-uitwisseling. In onze allereerste podcast gaat presentator Ron Lemmens in gesprek met Maartje Beem-Vullings (Manager Business Assurance & Support bij FruitMasters), Philip den Ouden (voorzitter van Fresh Upstream) en Mirjam Karmiggelt, CEO van GS1 Nederland.

Traceerbaarheid en transparantie

Van welke boom komt mijn appel? Van welke boer komt mijn varkenshaasje? We willen veilig voedsel kopen en ook weten waar ons voedsel vandaan komt. In foodretail zijn traceerbaarheid en transparantie essentieel voor de voedselveiligheid als ook het kunnen voldoen aan de informatiebehoefte van de consument. Dat betekent werk voor de gehele keten. Want iedere schakel in de keten moet wel kunnen beschikken over de informatie die hij nodig heeft. Voor de consument, vanuit wettelijk oogpunt, voor je logistieke proces en voor je handelspartner. Dit vraagt om samenwerking en transparantie.

Als we kijken naar de voedselketen willen we ook steeds meer gedetailleerde informatie. Nog voordat ergens de zaadjes in de grond worden gestopt, start de reis voor voedselproducten. De informatie op perceelniveau en straks mogelijk zelfs tot op het niveau van een boom. De reis die jouw appel - van boom tot in je hand - heeft afgelegd, kun je enkel en alleen volgen als iedereen in de keten kan beschikken over de juiste data. Die appel zit dus vol met data. Maar we moeten wel al die gegevens met elkaar kunnen delen en verbinden. Het pad van de laatste 100 meter is prima geƫffend. Hoe is het geregeld in die eerste 900 meter van de supply chain?

Luister hier naar de podcast Data in Bedrijf:

Via soundcloud: Stream podcastaflevering | GS1 Nederland van Data in Bedrijf | Luister gratis online op SoundCloud

Via Spotify: https://open.spotify.com/episode/6rcaIrg7lRp08htyBUQWqd
Of bekijk wat we doen in de sector agrarisch en vers