29-6-2020

Global Healthcare Leadership Team versterkt met specialist Dijklander Ziekenhuis

Tjalling van der Schors van het Dijklander Ziekenhuis treedt toe tot het GS1 Global Healthcare Leadership Team. Van der Schors vertegenwoordigt hier in het Team alle Nederlandse ziekenhuizen.

Global Healthcare Leadership Team versterkt met specialist Dijklander Ziekenhuis - Tjalling Van Der Schors In Leadership Team

"Veiligheid in de zorg is essentieel. Standaarden en ondersteunende processen door technologie zijn daarin van het allergrootste belang. Het uitdragen en bevorderen hiervan is altijd mijn interesse geweest. Waar ik ook van nut kan zijn, ik wil die bijdrage graag leveren.”

Goed kijken naar de huidige behoeften

Het GS1 Global Healthcare Leadership Team bestaat uit experts die met verschillende achtergronden hun kennis en expertise bijdragen aan de ontwikkeling en implementatie van standaarden. De uitdaging zit in het goed kijken naar de huidige behoeften van de industrie en de zorg, en tegelijkertijd oog hebben voor de toekomst.

Het zijn de factoren zoals de vergrijzing van de bevolking in sommige landen, de groeiende bevolking in andere landen en toenemende gezondheidszorgkosten die een rol spelen. Maar ook het indammen van het grote risico op medicatiefouten, vervalste en ondermaatse medische producten die de toeleveringsketen binnenkomen en de kwaliteit en de veiligheid tijdens de laatste mijl naar de patiënt. Ten slotte is de groeiende behoefte naar informatie en de kwaliteit van de gegevens die een steeds belangrijkere factor wordt. De volledigheid en nauwkeurigheid van gegevens zijn voor effectieve besluitvorming cruciaal. Al deze factoren worden meegenomen.

“Mijn professionele leven staat in het teken van het verbeteren van de zorg”

Dijklander Ziekenhuis is een regionaal ziekenhuis in Noord-Holland met meerdere vestigingen en is GS1 Global Healthcare Member. Tjalling van der Schors is daar Director of Pharmacy en Director of Professional development van de European Association of Hospital Pharmacists (EAHP): “Mijn hele professionele leven staat in het teken van beheren en verbeteren van de zorg. Als voorzitter van de vereniging van medisch specialisten in ons ziekenhuis heb ik de vele verschillende medische achtergronden leren begrijpen.”

Met zijn ervaringen van voorzitter van de Nederlandse Vereniging van ziekenhuisapothekers evenals zijn bestuursfunctie bij de Europese tak van ziekenhuisapothekers kan Van der Schors in het GS1 Global Healthcare Leadership Team zijn bijdrage leveren. Al vele jaren geleden liep Van der Schors voorop in het debat over fouten bij het toedienen van medicatie. Hij zei in 2017 daarover: “Degene die toedient, heeft natuurlijk niet de verkeerde intentie, maar menselijke fouten komen gewoon voor. Hier is nog veel veiligheid in te bouwen, zoals met een uniforme barcodering. Door de identificatie van een medicijn direct bij het toedienen te koppelen aan het medicatievoorschrift en de patiënt, krijg je een closed loop.”

Patiëntveiligheid en een efficiënte toeleveringsketen

Het landschap van de gezondheidszorg verandert in een versneld tempo als nieuwe technologieën en kwalitatieve data beschikbaar moeten komen bij de behandeling van patiënten, alsook in alle andere onderdelen van de toeleveringsketen van de gezondheidszorg. Niet voor niets staat naast patiëntveiligheid en een efficiëntere bevoorradingsketen, traceerbaarheid en het delen van medische gegevens over medische hulpmiddelen hoog op de agenda.

Hans Lunenborg, sectormanager gezondheidszorg GS1 Nederland: "Ziekenhuizen moeten vandaag de dag wendbaar zijn en snel kunnen handelen om gelijke tred te houden met alle wetgeving evenals de toenemende eisen van patiënten. Tjalling van der Schors ziet daarin de toegevoegde waarde van de GS1 standaarden. Het gaat daarbij om die unieke identificatie van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen, de bijbehorende data die waardevolle uitwisseling van informatie mogelijk maakt tot het toenemende belang van de interoperabiliteit in een groeiend gezondheidszorgstelsel van technologieën en partners. Ik kijk uit naar de inbreng van het Dijklander Ziekenhuis om gezamenlijk de toekomst van de gezondheidszorg vorm te geven."

GS1 Global Healthcare Leadership Team

Het GS1 Global Healthcare Leadership Team is een wereldwijde gebruikersgroep die de gezondheidszorg leidt naar een succesvolle ontwikkeling en implementatie van wereldwijde standaarden. De groep brengt deskundigen samen om de veiligheid van de patiënt te verbeteren en een efficiënte toeleveringsketen te realiseren. Het team bestaat uit meer dan 20 vertegenwoordigers van de industrie - fabrikanten van farmaceutische en medische hulpmiddelen, groothandelaars, zorgaanbieders, leveranciers van oplossingen en logistiek, evenals GS1 organisaties, wereldwijd.