11-7-2023

Vragen over het nut van data? Over een paar jaar lachen wij erom!

De tuin- & diersector gaat vanaf 31 december 2023 alleen nog maar de GS1 datapool gebruiken voor productdata- en afbeeldingen. Onlangs organiseerden wij daar samen met Tuinbranche Nederland en retailers een succesvol online event over met ruim 100 leveranciers.

Vragen over het nut van data? Over een paar jaar lachen wij erom! - Tuinendier Logoblok Meestrecent 26 06 2023 Zonderbrancheorganisaties Opwit

 

Het doel van de bijeenkomst was om leveranciers die nog niet zijn aangesloten op de GS1 datapool, te vertellen waarom ze nu moeten aansluiten en te informeren over hoe ze aan de slag kunnen.

Lex Van Ewijk, CEO van GRS Inkoop & Services, Peter Paul Kleinbussink CEO van Intratuin en John Spiekerman van Weezelenburg, group category manager van Welkoop waren unaniem in hun boodschap: ‘Om samen te zorgen voor goede business moeten we efficiënt productdata gaan delen via GS1. Het is een win-win-win voor leverancier, retail én de klant!

Geen Excel meer voor betere gezamenlijk omzet

Peter Paul Kleinbussink trapte af:” We hebben met z’n allen een groot assortiment te managen en daarvoor is steeds meer data nodig. We kunnen dat niet meer blijven doen met Excel, want dat is veel te foutgevoelig en arbeidsintensief. De GS1 datapool gaat het voor ons allemaal makkelijk maken. Eind van het jaar zijn wij er klaar voor om data te ontvangen.”

Vervolgens vulde John Spiekerman van Weezelenburg van Welkoop hem aan: “We moeten gezamenlijk kijken vanuit onze klant. Voor een goede customer journey hebben we productdata nodig van onze leveranciers. Daarnaast verbetert goede data de efficiency en verkort het de time to market. We hebben dat zelfs in onze samenwerkingsovereenkomst staan met onze leveranciers als meetpunt: alleen nog maar  data via de GS1 datapool en geen Excel meer. Het is win-win!”

“Goede productdata is nu al extreem belangrijk en dat wordt het alleen nog maar meer. Als je wilt dat je product online gevonden wordt dan kun je niet zonder. Maar onderschat ook het belang niet voor de kassa en schapinformatie in de winkel. Over een paar jaar lachen we erom dat we ons nu nog afvragen waarom we met z’n allen hard moeten werken aan data. Ook willen we informatie over inkoopprijzen ontvangen via het GS1 prijsbericht, voegde Lex Van Ewijk van GRS Inkoop & Services daar nog aan toe.

We moeten het samen doen

Alle retailers beseffen heel goed dat het best een hele klus is om je data op orde te krijgen en te delen via de GS1 datapool. Zij moeten zelf ook processen inrichten en IT-systemen aanpassen om data goed te kunnen ontvangen. Maar zoals gezegd: het is goed voor de business. De retailers riepen dan ook op om klein te beginnen en dan met je retailer of GS1 af te stemmen of je goed op weg bent. Vraag dus hulp. En daarvoor staan de relatiemanagers van GS1 ook voor je klaar!

Ook aan de slag? Bekijk dan alle informatie voor leveranciers.