21-8-2023

Delen van verpakkingsinformatie via GS1 datapool stap naar duurzaamheid in retail

In de voortdurend veranderende retailwereld zijn duurzaamheid en wettelijke naleving belangrijke aspecten. Om hieraan tegemoet te komen willen retailers in de Benelux verpakkingsinformatie ontvangen via de GS1 datapool.

Delen van verpakkingsinformatie via GS1 datapool stap naar duurzaamheid in retail - Compilatie Verpakkingsinstructiebeeld 1920X1080px (1)

Retailers kunnen deze verpakkingsinformatie gebruiken om te voldoen aan de wettelijke vereisten en de groeiende vraag naar duurzame verpakkingen. Denk dan aan gegevens over verpakkingsmaterialen, hoeveelheden en het gebruik van duurzame grondstoffen of gerecycled materiaal. Retailers kunnen deze informatie ook gebruiken om aangifte te doen bij Fost Plus, het Afvalfonds of Valorlux.

Hoe duurzaam zijn verpakkingen?

Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol in retail. Consumenten worden zich steeds meer bewust van de milieu-impact van verpakkingen en geven de voorkeur aan producten die duurzaam zijn verpakt. Door verpakkingsinformatie te delen via de GS1 datapool, kunnen leveranciers en retailers laten zien hoe duurzaam verpakkingen zijn. Het gaat dan om gegevens over de gebruikte materialen, zoals gerecyclede kunststoffen.

Het delen van verpakkingsinformatie via de GS1 datapool kan bijdragen aan een grotere transparantie in de retailindustrie. Consumenten kunnen bijvoorbeeld via QR-codes eenvoudig toegang krijgen tot gedetailleerde informatie over de verpakkingen van producten om bewuste keuzes te maken.

Gemeenschappelijk platform

Het gebruik van de GS1 datapool als een gemeenschappelijk platform voor het delen van verpakkingsinformatie heeft voor retailers en leveranciers een aantal voordelen. “Allereerst kunnen we efficiënter en nauwkeuriger communiceren over de samenstelling van verpakkingen, waardoor fouten en misverstanden worden geminimaliseerd”, zegt Marco van der Lee, sectormanager doe-het-zelf, tuin en dier van GS1.

Om deze inzet voor duurzaamheid en wettelijke naleving te realiseren, is nauwe samenwerking tussen retailers, leveranciers en GS1 essentieel. “Wij hebben samen met retailers en leveranciers vastgesteld welke datavelden er nodig zijn om op een eenduidige manier verpakkingsinformatie in de sector te kunnen delen. Dit helpt hen om nog meer recyclebare verpakkingen en gerecycled materiaal te gebruiken in verpakkingen”, voegt Marco toe.

Ook aan de slag?

GS1 biedt ondersteuning en begeleiding bij het goed delen van verpakkingsinformatie via de GS1 datapool. Ben jij als leverancier klaar om verpakkingsinformatie te delen met je klanten via de GS1 datapool? Bekijk om welke informatie het gaat met instructies en voorbeelden.