Hulp voor goede productafbeeldingen
We hebben voor u een handige checklist met daarin waar productafbeeldingen aan moeten voldoen en een instructie voor het maken van een goede productafbeelding.
Voor consumenten is een goede productafbeelding cruciaal om de juiste keuze te kunnen maken. Maar zonder een standaard format is het uitwisselen van productafbeeldingen tussen de verschillende partijen inefficiënt. Daarom kunt u ook productafbeeldingen delen via de GS1 datapool.
Retailers willen vanaf 1 april 2021 minimaal één productafbeelding per product via de datapool ontvangen. Dit geldt voor zowel bestaande als nieuwe producten.
De GS1 richtlijnen zijn de (technische) specificaties en gebruiksregels voor het maken en delen van productafbeeldingen. Denk hierbij aan kleur en kwaliteit, aanleverspecificaties en naamgeving. Deze gelden zowel voor de sectoren levensmiddelen- en drogisterij en doe-het-zelf, tuin en dier.
We hebben voor u een handige checklist met daarin waar productafbeeldingen aan moeten voldoen en een instructie voor het maken van een goede productafbeelding.
De coronapandemie heeft een impuls gegeven aan de online verkoop. Daarom zijn productafbeeldingen nu belangijker dan ooit, want consumenten kopen immers minder vaak producten zonder afbeeldingen.
Op dit moment worden productafbeeldingen tussen handelspartners via verschillende kanalen uitgewisseld. Ook de specificaties waaraan de afbeeldingen moeten voldoen zijn wisselend en vaak per retailer anders.
De GS1 richtlijnen zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat via één kanaal productafbeeldingen worden gedeeld die aan identieke specificaties moeten voldoen. Diverse retailers in de Benelux die via de GS1 datapool productdata ontvangen, hebben zich gecommitteerd aan deze richtlijnen.
Als u zelf over een openbare database met productafbeeldingen beschikt, dan kunt u deze met uw klanten delen. U vult de url van de productafbeelding in de GS1 datapool in en publiceert deze aan uw klanten. Op het moment dat de retailer de url van de afbeelding ontvangt, zal de retailers deze ophalen uit uw database. Als u geen openbare database voor productafbeeldingen heeft, dan kunt u afbeeldingen via de nieuwe GS1 webinterface uploaden en delen. Werkt u met de GS1 SRC webinterface? Dan kunt u op dit moment nog geen afbeeldingen met uw klanten delen. Begin volgend jaar zullen wij deze webinterface vervangen door de nieuwe GS1 webinterface en dan is dit wel mogelijk. Wij informeren u hier later over.
GS1 Nederland en GS1 Belgium & Luxembourg hebben gemeenschappelijke richtlijnen voor de specificaties waaraan productafbeeldingen moeten voldoen. Deze richtlijnen zijn van toepassing op de retailsectoren levensmiddelen en drogisterij en doe-het-zelf, tuin en dier in de gehele Benelux.
De richtlijnen zijn gebaseerd op de laatste versie van de internationale GS1 standaard voor productafbeeldingen. Deze standaard definieert onder andere het bestandsformaat, de grootte (pixels), de aspectratio (breedte-hoogteverhouding) en de naamgeving.
Retailers willen minimaal 1 productafbeelding bij een product via de datapool ontvangen. Daarbij kunt u kiezen om het product in of uit de verpakking te fotograferen en kunt u kiezen tussen recht van voren of schuin (links of rechts). Bekijk hier een paar voorbeelden. Deze verschillende opties geven we mee omdat het voor bepaalde producten logischer is om een schuine hoek te gebruiken dan recht van voren, net zoals het soms beter is het product uit de verpakking of juist in de verpakking te fotograferen. Daar heeft u een beter zicht op dan wij.
Retailers vragen dus om minstens 1 afbeelding toe te voegen, maar het uitgangspunt is: hoe meer hoe beter. Neem contact op met uw klant(en) om te vragen of ze nog meer afbeeldingen nodig hebben van uw producten. Zo kunt u in één keer alles toevoegen aan de datapool en bespaart u tijd, want er hoeft geen ander kanaal meer te worden gebruikt.
Ja, beide sectoren gebruiken dezelfde standaard.
Er bestaan in de markt fotostudio’s die kunnen helpen bij het mnaken van de juiste productafbeeldingen. U kunt de handleiding met de afbeeldingspecificaties aan zo’n fotostudio geven en hen vragen om productafbeeldingen conform de GS1 richtlijnen te maken.
We gebruiken cookies om je een betere gebruikservaring te bieden op deze website. Door te accepteren ga je akkoord met het gebruik van cookies.