GPC - Hoe categoriseer je producten?

Dé manier om producten in een categorie in te delen

Data vastleggen in GS1 Data Source? Deel dan eerst je producten in categorieën in met de Global Product Classification (GPC) methode. De categorie (dat heet in GPC een brick) bepaalt namelijk welke data je in moet vullen voor producten. Retailers gebruiken dit systeem ook om producten eenduidig in categorieën in te kunnen delen. 

GPC in een notendop 

In onderstaande document leggen we je precies uit hoe je producten moet indelen in de wereldwijde categorieën voor de doe-het-zelf, tuin & diersector. 

Vind de juiste GPC-brick

Bekijk hieronder een overzicht uit het datamodel van alle GPC-bricks. Als in de kolom ‘Brick actief?' yes staat, dan kun je de GPC-code gebruiken voor het delen van artikeldata. Staat er ‘no’? Neem dan contact op met GS1 zodat we de code in het datamodel kunnen opnemen. 

Wie bepaalt de juiste GPC-brick?

De leverancier kan het beste bepalen in welke GPC-brick het product het beste past. Kijk bij het bepalen niet alleen naar de naam van de brick, maar ook naar de definitie.

Soms verschillen leverancier en de retailer van mening over in welke GPC het product hoort. Neem dan contact op met GS1 voor een onafhankelijk advies via accounts@gs1.nl (Nederland).

Nieuwe GPC-bricks per 18 mei 2024

In iedere release van GS1 Data Source voegen we nieuwe GPC-bricks toe aan het datamodel zodat je ook van die producten data kunt toevoegen.

Green Leaf vertaling naar GS1 GPC-bricks

GRS Services en GS1 hebben een overzicht gemaakt waarmee je een Green Leaf assortimentsgroep (GLF) kunt vertalen naar de juiste code voor de Global Product Classification (GPC) productgroep/brick. Bekijk het overzicht.