Technische aandachtspunten

Kleurcombinaties

Om de barcodes goed te kunnen scannen moet je letten op de kleurcombinaties die je gebruikt. Omdat een scanner gebruik maakt van rood licht, neemt hij kleuren anders waar dan het menselijk oog. Er moet dus voldoende contrast zijn tussen de donkere strepen en de lichte ondergrond. In de afbeelding hieronder zie je aan de linkerzijde voorbeelden die goed scanbaar zijn en aan de rechterzijde voorbeelden die niet goed zijn.

Technische aandachtspunten - Kleurcombinaties voor symbolen


Plaats op de verpakking

Plaats de barcode bij voorkeur rechtsonder op de achterzijde van de verpakking. Op gebogen oppervlakken, zoals blikken en flessen, plaats je de barcode zo dat de streepjes met de ronding meelopen, bij voorkeur evenwijdig aan de drukrichting. Zorg voor voldoende afstand tot hoeken en randen. Je kunt de barcode horizontaal plaatsen als een 'hekje' of verticaal als een 'ladder', zoals in de voorbeelden hieronder te zien is.  

 

Drukken en printen

Neem voor het drukken of printen contact op met de ontwerper of drukker van de verpakking of etiket. Zij zijn op de hoogte van de (technische) details op dit gebied. 

Drukken

Gebruik je een grafische drukmethode zoals offset, diepdruk of flexografie voor de verpakking? Neem dan het symbool mee in het ontwerp van de verpakking.  

Printen

Gebruik je een inkjet-, thermo- of laserprinter voor het printen van het symbool direct op de verpakking of op het etiket? Let dan op het volgende aandachtspunten:

  • Voor een goede kwaliteit zijn een goed inktlint of juiste cartridge en een 'schone' inktkop van belang. Controleer printers daarom regelmatig.
  • De keuze van de vergrotingsfactor is afhankelijk van het aantal dots per inch (dpi) dat aan de printer is meegegeven. Hoe meer dpi, hoe kleiner het symbool geprint kan worden. 

Je kunt de kwaliteit van je barcode gratis laten testen door onze testservice.

Tips om barcodes goed scanbaar te maken

Om ervoor te zorgen dat een barcode goed scanbaar is, zorg je ervoor dat deze:

  • Niet gekreukt is
  • Van goede printkwaliteit is
  • Voldoende witruimte bevat
  • Niet op een (semi) transparante ondergrond wordt aangebracht (zoals glas of plastic)

Hieronder vind je enkele voorbeelden van veelvoorkomende fouten: