QR-code van GS1

Een barcode met een slimmigheidje

QR Code Van GS1 Met Dalgiardino

De nieuwe generatie tweedimensionale barcode: de QR-code van GS1 kan meer informatie bevatten dan de traditionele barcode, zoals een webadres, garantie, recept, installatie-instructie, houdbaarheidsdatum, serienummer en batchnummer.

De QR code is in 1994 is ontwikkeld door Denso Wave, een dochteronderneming van het Japanse bedrijf Denso. Ze  waren oorspronkelijk bedoeld voor het identificeren van auto-onderdelen, maar werd snel ook voor andere toepassingen gebruikt.
Ook GS1 gaat deze barcode inzetten, met daarin informatie gebaseerd op de GS1 standaard: de QR-code van GS1. Vanaf 2027 zijn 2D barcodes zoals de QR code scanbaar aan de kassa. 

In de QR-code van GS1 worden de gegevens op een andere manier vertaald, we gebruiken een andere GS1 syntax, de GS1 Digital Link syntax. Zo staat er nog steeds GS1 informatie in en heeft een consument met een smartphone direct toegang tot meer informatie over een product.

Technische specificaties

In deze barcode kun je meer informatie dan alleen een artikelcode stoppen, dus je kunt geen standaard afmeting aangeven, die is altijd anders.

De gegevens eronder geef je weer in een goed leesbaar lettertype, zoals OCR-B of Arial. Voor een QR-code van GS1 geldt: geef minimaal de GS1 code weer in mensleesbaar schrift, de aanvullende informatie is niet verplicht.

Witruimtes

Alle 2D barcodes, waaronder de QR-code, moeten zowel rechts en links als boven en onder een witruimte hebben. Dit is nodig om de barcode goed te kunnen scannen.

X