EAN-13 symbool

De meest gebruikte streepjescode in retail

EAN-13

Het is de barcode van de 13-cijferige code (EAN-13/GTIN-13).

Gaat je artikel (of handelseenheid) langs de kassa in een winkel? Dan is dit de meest gebruikte barcode. Je kunt hiermee ook variabele gewichtcodes, GS1 klantkaartcodes en GS1 couponcodes weergeven.

Als je aanvullende informatie op de handelseenheid wil delen (bijvoorbeeld batchnummer of houdbaarheidsdatum), dan adviseren we een GS1-128.

Technische specificaties

De standaard afmeting (100%) is 37,29 mm breed en 25,93 mm hoog (inclusief de witruimtes en de cijfers onder de barcode).

De toegestane vergrotingsfactoren zijn minimaal 80% en maximaal 200% van de standaardafmeting. 

De cijfers eronder geef je weer in het lettertype OCR-B.

Vergroten/verkleinen

De barcode heeft een minimale en maximale vergrotingsfactor. Je mag de barcode tot 80% verkleinen en tot 200% vergroten. Zorg ervoor dat je hoogte en breedte meeschaalt om de verhouding gelijk te houden. Bijvoorbeeld: bij een vergrotingsfactor van 110% vermenigvuldig je de hoogte, breedte en de witruimtes met 1,1.

Witruimtes

Alle barcodes moeten zowel links als rechts van de barcode een witruimte hebben. Dit is nodig om de barcode goed te kunnen scannen. In de witruimte links plaats je de eerste cijfer van de code. In de witruimte rechts gebruik je het 'groter-dan-teken' (>). Op deze manier zorg je voor de juiste witruimtes.

X