Landelijk Implantaten Register (LIR)

Voor leveranciers

Als er problemen zijn met een implantaat, dan moeten de dragers snel gevonden kunnen worden. Daarom is het voor zorginstellingen wettelijk verplicht om implantaten in het Landelijk Implantaten Register (LIR) te registreren. Dit is Nederlandse wetgeving sinds 2019.

Zorginstellingen kunnen voldoen aan de wetgeving als implanteerbare medische hulpmiddelen die op de inclusielijst staan zijn voorzien van een uniforme identificatiecode - Unique Device Identification (UDI) - en als bijbehorende data uit het Global Data Synchronistation Network (GS1 Data Source) aan hun ter beschikking wordt gesteld en aan het Landelijk Implantaten Register. 

Meer informatie over de inclusielijst en de uitbreiding.

Wat te doen?

GS1 kan jou helpen om de uniforme identificatiecode (UDI) aan te maken en met het gebruik van de datapool GS1 Data Source (GDSN) om gegevens van implantaten op een eenduidige en betrouwbare manier te delen.

1

Unique Device Identification (UDI)

Het is nodig dat de UDI in tekstvorm én als symbool op (de verpakking van) het implantaat komt.

2

Data delen via GS1 Data Source aan het LIR

Leveranciers kunnen via GS1 Data Source (GDSN) artikelgegevens aanleveren bij het LIR, zoals: artikelcode, productnaam en classificaties. Voor het publiceren van gegevens heb je het Global Location Number (GLN) van het LIR nodig: 8718734080008

3

Data delen via GS1 Data Source aan zorginstellingen

Leveranciers kunnen via GS1 Data Source (GDSN) artikelgegevens aanleveren bij zorginstellingen zoals: artikelcode, productnaam en classificaties. Hier vind je alle aangesloten zorginstellingen op GS1 Data Source en de GLN van de zorginstelling voor het publiceren van data.

Wil je als distributeur productdata publiceren? Dat kan, maar is afhankelijk of de fabrikant zelf al productdata publiceert via GS1 Data Source (GDSN). Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Wat te doen? - GDSN LIR