Voldoen aan wetgeving

Voldoen aan wetgeving - Voldoen aan wetgeving (1)

De overheid stelt steeds meer eisen aan bedrijven en de informatie over producten, zoals: de veiligheid, kwaliteit en prestatie. GS1 helpt bedrijven om te kunnen voldoen aan deze eisen door identificatie van producten (UDI) en het delen van productdata.

Medische hulpmiddelen

Door Nederlandse wetgeving Landelijk Implantaten Register (LIR) en Europese wetgeving Medical Device Regulation (MDR) en In Vitro Diagnostic Regultion (IVDR) worden implantaten en medische hulpmiddelen veiliger en traceerbaar. Ook worden de eisen steeds strenger voor bijvoorbeeld pleisters, rolstoelen en laboratorium- en zwangerschapstesten: allen behoren ze tot de medische hulpmiddelen en in-vitro diagnostica. 

Unique Device Identification - UDI

Unique Device Identification (UDI) is een wettelijke vereiste voor identificatie van medische hulpmiddelen en in-vitrodiagnostiek. Het geldt voor Europa en de VS. Het UDI-systeem maakt traceerbaarheid van medische hulpmiddelen makkelijker en verhoogt de patiëntveiligheid. GS1 is een uitgevende instantie van de UDI. Lees meer over het maken van een UDI en over de Basic UDI-DI.

Geneesmiddelen

In de farmaceutische sector zorgt de Falsified Medicines Directive ervoor dat elk geneesmiddel wordt gevolgd vanaf de productie tot de patiënt om de kwaliteit en integriteit ervan te garanderen. Barcodes worden gebruikt om deze traceerbaarheid te verzekeren en namaak van geneesmiddelen tegen te gaan.

Overzicht van alle wetgevingen