Huismerkproducten invoeren

Huismerkproducten (private label) worden gevoerd onder de merknaam van een retailer. Daarom gelden voor het invoeren van informatie daarvan (vaak) andere regels en uitgangspunten. Het is onder andere belangrijk om te bepalen of:

 • Je etiketinformatie invoert in GS1 Data Source of in een ander systeem.
 • Etiketinformatie wel of niet gecontroleerd wordt in het kader van het datakwaliteitprogramma.
 • De etiketinformatie wel of niet aan derden (zoals het Voedingscentrum) kan worden doorgegeven. Retailers willen er namelijk zelf voor zorgen dat data van huismerkproducten bij wordt aangeleverd.

Huismerkproducten invoeren

Als leverancier van huismerkproducten maak je afspraken met de merkhouder over hoe je welke informatie uitwisselt. Er zijn drie opties:

 1. Het invoeren van logistieke- en etiketinformatie in GS1 Data Source
  Binnen het datakwaliteitprogramma wordt dan zowel logistieke- als etiketinformatie gecontroleerd. Staat etiketinformatie ook in een ander systeem? Voer dan de GLN van de merkhouder goed in. 
 2. Logistieke data via GS1 Data Source en etiketinformatie via een ander systeem
  (bijvoorbeeld SIM). Alleen logistieke informatie wordt gecontroleerd binnen het datakwaliteitprogramma. Voer wel de GLN van de merkhouder goed in.
 3. Data-uitwisseling zonder GDSN 
  Hiervoor gelden afspraken buiten GS1 om.

GLN van de merkhouder invullen

Als je gegevens van huismerken invoert, voer dan altijd de GLN merkhouder (bijvoorbeeld de GLN van een retailer) correct in. Dit is noodzakelijk om te identificeren of een product een huismerk is. In het document hieronder staat een overzicht van GLN's van retailers.