GS1 Data Care is een aanvullende dienst voor het optimaliseren van productdata van medische hulpmiddelen in GDSN voor zowel leveranciers van medische hulpmiddelen als zorginstellingen. Heb je een vraag? Wij hebben hieronder de meest gestelde vragen met daarop de antwoorden voor je op een rij gezet.
Veelgestelde vragen over GS1 Data Care
GS1 Data Source is de Nederlandse datapool van GDSN met o.a. productdata medische hulpmiddelen.
GS1 Data Care is een nieuw programma om de kwaliteit van productdata van medische hulpmiddelen in GDSN en interne systemen te optimaliseren. GS1 Data Care is een aanvullende dienst naast GS1 Data Source of een aansluiting op een andere GS1 gecertificeerde GDSN datapool.
Het investeren in GS1 Data Care is cruciaal omdat het programma inspeelt op een duidelijke vraag vanuit de markt. Beide partijen verrichten momenteel nog veel handmatig werk, wat foutgevoelig is en tot fouten leidt. Er is veel heen en weer gewacht, waarbij leveranciers vaak zeiden: 'Als de ziekenhuizen er niet meer om vragen, doen wij niets,' terwijl ziekenhuizen aangaven: 'Wij kijken meerdere keren in GDSN, maar weinig leveranciers leveren complete en up-to-date data aan. We moeten constant achter leveranciers aan, en met zoveel leveranciers is dat niet te doen.'
Van deze kip-en-ei-situatie, wil de markt definitief vanaf. De markt heeft gezamenlijk aangegeven dat het genoeg is en dat iedereen nu in actie moet komen en niet op elkaar moet blijven wachten.
GS1 Data Care biedt een oplossing door te zorgen voor consistente, complete en actuele productdata via het GDSN-systeem, wat de communicatie tussen zorginstellingen en leveranciers aanzienlijk vereenvoudigt. Dit bespaart tijd, vermindert fouten en voldoet aan de groeiende eisen van nationale en internationale wetgeving voor nauwkeurige productinformatie.
Het gaat bij het optimaliseren van data in GDSN niet om nieuwe data. We hebben het over datavelden die al bekend zijn van de Uniforme Dataset. Een dataset die is afgesproken met branche- en beroepsverenigingen en vertegenwoordigers van zorginstellingen en leveranciers. Deze totale set geïmplementeerd in het ECHO datamodel. Zodra productdata in GDSN compleet en up to date is, geef je zorginstellingen de mogelijkheid om te vertrouwen op de data en de Excel lijsten achterwege te laten.
Investeren in GS1 Data Care is dan ook een stap richting betere datakwaliteit, meer efficiëntie en naleving van regelgeving, wat uiteindelijk de algehele werking van de zorgsector ten goede komt.
We beginnen met alle medische hulpmiddelen. De attributen waarmee begonnen wordt zijn de attributen die tijdens de Proof of Concept zijn aangedragen, zoals; GMDN, Certificaat informatie, herbruikbaarheid informatie, implanteerbaar, risicoklasse en documentatie (CE, EU-conformiteitsverklaring, productafbeelding en IFU) .
Vervolg op welke producten en attributen er data optimalisatie komt, wordt bepaald door de Governance groep (mix leveranciers en zorginstellingen)
Na signalen vanuit de markt is GS1 in samenwerking met de NVZ in april 2023 een Proof of Concept (PoC) gestart om te kijken hoe de kwaliteit van productdata van medische hulpmiddelen verbeterd kon worden. In de periode van april tot augustus 2023 hebben we gekeken naar de volgende zaken:
- Hoe leveranciers ontbrekende informatie kunnen aanvullen.
- Waar bij zorginstellingen processen stagneren door het ontbreken van informatie en hoe hierin samengewerkt kan worden.
- Technische uitvoering van checks op data.
In oktober 2023 kwam er akkoord van de NVZ voor een landelijke uitrol en is het initiatief ondersteund door de inkoopsamenwerking Universitaire Medische Centra. Sinds 2024 wordt GS1 Data Care ondersteund door mProve, Santeon, IAZ en IFZ.
De Governance groep is een groep samengesteld uit leveranciers en zorginstellingen. Samen bespreken zij de mogelijke uitbreidingen van het GS1 Data Care data-optimalisatie programma. Daarbij wordt rekening gehouden met wensen en mogelijkheden van de verschillende stakeholders.
- Meer producten in GDSN waardoor zorginstellingen steeds meer geautomatiseerde productdata kunnen gebruiken.
- Volledige informatie in het EPD kunnen registreren en aan het LIR kunnen aanleveren.
- Inzicht in geldigheid CE certificaten.
-
Inzicht in afwijkingen tussen het eigen artikelassortiment en de leverancier zijn GDSN productdata.
-
Verbetering eigen artikelassortiment in interne systemen (zoals ERP of EPD).
-
Centralisatie abonnementen beheer GS1 Data Source (door GS1).
Deelname aan het GS1 Data Care-programma bied je als leverancier verschillende voordelen, waaronder inzicht in hoe je de kwaliteit van je productdata in GDSN kunt verbeteren en waar je prioriteit op kunt leggen tijdens het optimaliseren van deze data. We horen vaak van ziekenhuizen dat de data van leveranciers van medische hulpmiddelen incompleet is. Voor het aanmaken van een productportfolio hebben ziekenhuizen echter volledige informatie nodig voordat een product gebruikt mag worden. Door het gebrek aan betrouwbare data zijn ziekenhuizen vaak gedwongen om terug te vallen op het opvragen van informatie via Excel.
Verder krijgen leveranciers van medische hulpmiddelen een datakwaliteitsscore, waarop ziekenhuizen hun inkoopbeslissingen kunnen baseren. Ziekenhuizen geven de voorkeur aan leveranciers die optimaal gebruik maken van GDSN en waarvoor ze geen Excel-lijsten meer hoeven op te vragen. Als ziekenhuizen de volledige en correcte informatie in GDSN kunnen vinden, kunnen zij vertrouwen op deze data en wordt het gebruik van Excel overbodig. Hiermee wordt de data uitwisseling voor beide kanten efficiënter.
Niet alleen de ziekenhuizen hebben inzicht in de datakwaliteitsscore; ook leveranciers kunnen hun eigen datakwaliteitsscore zien, evenals een benchmark van die score vergeleken met andere leveranciers van medische hulpmiddelen. Op deze manier kunnen leveranciers zelf beoordelen of ze op de goede weg zijn met het uitwisselen van productdata.
Daarnaast werken we voor GS1 Data Care met de GLN 8712345013257 GS1 Netherlands Healthcare, waarbij voor ziekenhuizen leveranciers uitsluitend nog data hoeven te delen met de GLN GS1 Netherlands HC, en aanvullend met registers, klinieken en eventueel data ontvangende leveranciers.
Kortom:
- Bewustwording van de huidige kwaliteit van de productdata.
- Eén overzicht met de ontbrekende informatie in GDSN.
- Inzicht in geldigheid van CE-certificaten.
- Ondersteuning van de naleving van de wetgeving door de klant.
- Tijdsbesparing, doordat GS1 vragen over ontbrekende informatie centraliseert.
- Beter inzicht in de data waar zorginstellingen mee werken.
Bijdragen aan optimalisatie binnen zorginstellingen
-
- Zorginstellingen hebben beschikking over juiste en up-to-date productdata, waardoor er minder procesverstoringen plaatsvinden die leiden tot vragen, zoals bijvoorbeeld in het orderproces.
- Ondersteuning scannen en bevorderen van patiëntveiligheid in de processen van zorginstellingen.
Voor ziekenhuizen is er een aanmeldformulier. Wij nemen contact op voor de vervolgstappen.
GS1 Data Care is ook beschikbaar voor klinieken en andere care-instanties.
De eerste factuur voor ziekenhuizen is nodig voor ons interne proces, deze kan genegeerd worden. De tweede factuur is voor de aansluiting op het data-optimalisatie programma GS1 Data Care en voor de aangepaste kosten onder de nieuwe tarifering voor GS1 Data Source. Dit is de daadwerkelijke factuur.
De aanlevering van de nodige documentatie via GDSN zal het proces voor dossiervorming makkelijker maken, maar verandert niets aan de verantwoordelijke voor dossiervorming.
Leveranciers vragen om hierop aan te sluiten om zodoende samen te werken voor betrouwbare data. We bieden nu voor alle medische hulpmiddelen inzicht in de kwaliteit van de productdata.
De tarieven zijn te vinden op onze website.
Deze GLN wordt gebruikt om de controles in GS1 Data Care te doen. Publiceer daarom altijd de productdata ook naar deze GLN. Alle ziekenhuizen ontvangen via deze GLN de data. Naar die ziekenhuizen hoef je dan niet meer apart te publiceren.
Van alle leveranciers van medische hulpmiddelen wordt verwacht dat zij aansluiten, ongeacht welke GDSN-datapool wordt gebruikt. De focus binnen het programma ligt nu op de optimalisatie van productdata van medische hulpmiddelen.
GS1 zal leveranciers gaan 'najagen' op het verbeteren van de kwaliteit van de data geïdentificeerd als scope voor GS1 Data Care (betreft alle medische hulpmiddelen en een groep aan data attributen). GS1 Data Care geeft leveranciers ook inzicht in de kwaliteit van data van de overige attributen. Leveranciers welke incomplete data leveren kunnen altijd gemeld worden bij GS1 via healthcare@gs1.nl. Je kunt leveranciers als zorginstelling ook altijd zelf aanspreken en healthcare@gs1.nl in de cc meenemen.
Vanuit GS1 Data Source kun je een rechtstreekse koppeling realiseren met interne IT-systemen (zoals ERP/voorraadbeheersystemen). Hier kan een solution partner bij helpen. GS1 Data Care biedt op dit moment geen mogelijkheid aan om via een directe koppeling het artikelassortiment van de zorginstelling te importeren. Dit is op dit moment alleen mogelijk door middel van het handmatig importeren van een Excel. Voor de leverancier wordt gebruik gemaakt van de productdata welke de leverancier deelt via het Global Data Synchronisation Network (GDSN).
GS1 Data Care is een programma dat is opgericht in samenspraak met (Internationale) leveranciers en Nederlandse zorginstellingen. Op dit moment is het alleen van toepassing voor de Nederlandse markt. Dit komt omdat we in GS1 Data Care inzicht geven in de datavelden onderdeel van het ECHO-datamodel. Een tussen verschillende Europese landen geharmoniseerde set aan data om via GDSN te delen.