GS1 Data Source afnemerinterface

De GS1 afnemerinterface is een webportal waarmee je artikelgegevens eenvoudig uit GS1 Data Source kunt bekijken, selecteren en downloaden. Deze interface is een onderdeel van je GS1 Data Source contract.

De mogelijkheden: 

  • Toegang tot alle artikelgegevens van leveranciers. 
  • Toegang tot de GS1 NL Catalogus levensmiddelen en drogisterij met heel veel merkartikelen. 
  • Zoeken, selecteren en downloaden in Excel- en PDF-formaat.
  • 1000 artikelcodes tegelijkertijd in Excel downloaden.
  • Abonnementen aanmaken op een leverancier, doelmarkt of productgroep.
  • Artikelgegevens ontvangen als XML-artikelbericht via een beveiligde verbinding (AS2 of sFTP). 
  • Gericht gegevens opvragen en verwerken in eigen systeem met API.

De webinterface controleert veel data automatisch met validaties. Ook krijgen leveranciers een seintje als artikeldata is ontvangen. 

Hoe kun je de afnemerinterface gebruiken?

Alle afnemers die een GS1 Data Source abonnement afnemen, krijgen ook toegang tot de GS1 afnemerinterface. 

Als je gebruik wilt maken van de afnemerinterface en de inloggegevens hebt ontvangen, kun je inloggen en starten. Om gegevens te kunnen ontvangen maak je abonnementen aan.

Je kunt op verschillende niveaus data ontvangen. Dat doe je door een abonnement aan te maken op 'dataleverancier' (GLN) en daarna kun je verder specificeren op productgroep en doelmarkt.

Abonnement

 
Dataleverancier

 

Als je alleen gegevens van je eigen leveranciers wilt ontvangen, maak een abonnement per ‘Data leverancier’ aan en kies een doelmarkt.

 

GPC (productgroep)

Als je gegevens per productgroep (bijv. dranken of medische hulpmiddelen) wilt ontvangen, maakt je een abonnement per ‘GPC’ aan en kies je de doelmarkt.

 

GTIN (artikel)

Als je gegevens van individuele artikelen wilt ontvangen, maak je een abonnement per ‘GTIN’ aan en kies je de doelmarkt.

 

Doelmarkt Om alle gegevens die aan de hele Nederlandse markt zijn gepubliceerd te ontvangen, maak je een abonnement op ‘Doelmarkt Nederland’ aan. Wij raden dit af, vanwege de enorme hoeveelheid gegevens van heel veel leveranciers. 
Advies: stel per leverancier abonnement in 

Het meest algemene abonnement is 'doelmarkt', maar dit betekent dat er mogelijk artikelen bij zitten van leveranciers waarmee je geen zaken doet of van sectoren waarin je niet actief bent. Bedrijven uit verschillende sectoren gebruiken de interface namelijk. Om een voorbeeld te geven: aan productdata van een pot pindakaas heb je niets als je in de gezondheidszorg werkt. Wij adviseren om per leverancier een abonnement in te stellen, gecombineerd met de ‘Doelmarkt Nederland’.

Wil je gegevens van private label leveranciers ontvangen? Vraag de leveranciers dan om de gegevens alleen aan jullie te publiceren. Maak dan ook een abonnement aan op de GLN van die specifieke leverancier en kies de doelmarkt(en).

De GS1 afnemerinterface heeft een test- en een productieomgeving. De output formaten van de GS1 afnemerinterface zijn: JSON, Excel, PDF, GS1 GDSN XML en media (tiff, jpg, pdf, etc.).

   
URL's Testomgeving (UAT): https://uat-datasource.gs1.nl
  Productieomgeving (PROD): https://datasource.gs1.nl/
Gebruikersnaam Je e-mailadres
Wachtwoord Maak je bij aanmelding zelf aan

 

In een gebruikersaccount kun je meerdere GLN’s (bedrijven) beheren, van zowel datazenders als -ontvangers. 

 

Mediabestanden ontvangen

Het is mogelijk om mediabestanden te ontvangen. Media kan via een url in het bericht via het door jou gekozen communicatie protocol meegestuurd worden. Vervolgens haal je zelf het mediabestand op.

Het is ook mogelijk om de media bestanden via de webinterface in te zien en te downloaden via het tabblad ‘ontvangen artikelen’. Wanneer je de media bestanden wilt ontvangen en inzien in het tabblad ‘Media’ dan moet je een abonnement aanmaken. Hieronder de verschillende mogelijkheden:

   
Naam Je kunt het media abonnement een naam naar keuze geven.
Mediatype Als je alleen een bepaald mediatype wilt ontvangen, maak dan een abonnement aan per ‘mediatype’ en kies de doelmarkt.
Hoofdfoto Als je alleen hoofdfoto’s wilt ontvangen, maak dan een abonnement aan en selecteer de waarde ‘Ja’ en kies de doelmarkt.
Data leverancier Als je alleen media van uw eigen leveranciers wilt ontvangen, maak dan een abonnement per ‘Data leverancier’ aan en kies de doelmarkt.
GPC Als je media per productgroep (bijv. dranken of medische hulpmiddelen) wilt ontvangen, maakt dan een abonnement per ‘GPC’ aan en kies de doelmarkt.
GTIN Als je media van individuele artikelen wilt ontvangen, maak dan een abonnement per ‘GTIN’ aan en kies de doelmarkt.
Doelmarkt Als je alle media, gepubliceerd aan de hele Nederlandse markt, wilt ontvangen, maak dan een abonnement op ‘Doelmarkt Nederland’ aan.
Advies: stel per mediatype abonnement in 

Het meest algemene abonnement is dat op de doelmarkt. Dit betekent dat er mogelijk mediatypes bij zitten van leveranciers waarmee je geen zaken doet of van sectoren waarin je niet actief bent. Daarom adviseren wij om per mediatype een abonnement in te stellen, gecombineerd met eventueel de data leverancier en de ‘Doelmarkt Nederland’.