Datamodel gezondheidszorg

In de gezondheidszorg is er een datamodel waarin staat welke data wordt gedeeld. Dit is bepaald door leveranciers van medische hulpmiddelen, zorginstellingen en brancheorganisaties.

We noemen het datamodel in de gezondheidszorg ECHO datamodel.
ECHO staat voor Extending the Collaboration of Healthcare Organisations en richt zich op het harmoniseren van vereisten van diverse landen met betrekking tot productgegevens en het uitwisselen van de data via het Global Data Synchronisation Network (GDSN).

De velden in het datamodel

Vanuit verschillende landen zijn er eisen om productinformatie aan te leveren, met verschillende voorschriften, talen en zakelijke behoeften. Ook vanuit wetgeving zijn er eisen gesteld. In de veldenlijst vind je:

  • De artikelinformatie die per land en wetgeving wordt gevraagd.
  • Welke gegevens je in welk veld moet invoeren.
  • Welke artikelgegevens verplicht zijn.

 

ECHO datamodel

In de sector gezondheidszorg zijn afspraken gemaakt over welke productdata je via GDSN (en de GDSN datapool GS1 Data Source) kunt delen. Deze staan in het ECHO datamodel hieronder. Je vindt hierin over welke gegevens het gaat met een toelichting over hoe je deze kunt invoeren.

Let op: versie 3.1.23 is de laatste versie van het datamodel en is sinds 20 mei live. Bekijk de belangrijkste wijzigingen.

Aangesloten landen:

Nederland, België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Ierland, Spanje en Zwitserland.

Aangesloten wetgeving:

Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA)
Brits National Health Service (NHS)
Nederlands Landelijk Implantaten Register (LIR)