Verpakkingsinformatie

Via GS1 Data Source deel je verpakkingsinformatie met afnemers. Leveranciers beslissen zelf of zij de informatie aanleveren en stemmen dit af met hun afnemers. Afnemers kunnen het delen van de data verplichten en gebruiken deze o.a. voor afvalverwerking of om aan wettelijke eisen te voldoen. Van emballageartikelen/herbruikbare artikelen deel je geen data, bijvoorbeeld: CBL-kratten en pallets. 

Verpakkingsinformatie invoeren

Bekijk in het datamodel welke gegevens je waar invult en de video hieronder over hoe je die kunt invoeren in de webinterface.

De voorbeeldproducten hieronder kunnen je hier verder bij helpen:

In 7 stappen aan de slag

Herhaal de stappen hieronder voor elk verpakkingsniveau (consumenteneenheid, handelseenheid etc.) in GS1 Data Source.

1

Bepaal het verpakkingstype van het hoofdverpakkingselement en de overige elementen

Kies een code uit de lijst met verpakkingstypes. Als een product uit meerdere verpakkingselementen bestaat dan krijgen alle overige verpakkingselementen (behalve het hoofdelement) de code 'PUG' (= geen specificatie). 

Let op! Er kunnen verschillende hoofdverpakkingselementen zijn. Bijvoorbeeld een tube tandpasta in een kartonnen doosje. Vul voor beide hoofdverpakkingselementen een code voor het verpakkingstype in: Tube = 'TU' en doos = 'BX'. De deksel van de tube is een overig verpakkingselement en krijgt de code 'PUG'. Een uitzondering: doppen van flessen die van hetzelfde materiaal zijn als de fles (bijv. PET) geef je de code (packagingTypeCode): 'BO'. 

2

Geef van elk verpakkingselement het verpakkingsniveau aan

Gebruik het veld 'Verpakkingsniveau' (packagingLevel) en geef het niveau van de verpakking aan:

 • 1 = Primair: een verpakking die is ontwikkeld als één verkoopeenheid voor consumenten. Dit is het verpakkingsniveau dat je hebt aangeduid als ‘BASE_UNIT_OR_EACH’ of ‘PACK_OR_INNER_PACK’. Ook multipacks (bijv. een sixpack) duid je aan als verpakkingsniveau 1.
 • 2 = Secundair: dit is een groepering van meerdere primaire verpakkingen. Vaak is dit een handelseenheid of omdoos (aangeduid met 'CASE').
 • 3 = Tertiair: verpakking voor het transport van verkoopeenheden. Vaak is dit het niveau van de pallet (aangeduid met 'PALLET'). 
3

Beschrijf de verpakkingselementen

Geef in het veld ‘Verpakkingsomschrijving’ (packagingTypeDescription) per verpakkingselement een beschrijving van het verpakkingselement. Voorbeeld: 'petfles', 'HDPE dop', 'plastic wikkel'.

4

Benoem alle materialen

Vul het materiaal in waaruit het verpakkingselement bestaat. Gebruik hiervoor het veld ‘Code verpakkingsmateriaal’ (packagingMaterialTypeCode). Is er geen code voor het materiaal beschikbaar? Gebruik dan de code ‘.._OTHER’ en meld dit bij ons zodat we de code kunnen toevoegen. 

De codes ‘PLASTIC_OTHER’, ‘PLASTIC_BIO_PLASTIC’ en ‘PLASTIC_THERMOPLASTICS’ gebruik je niet.

Let op! Als een verpakkingselement uit samengesteld verpakkingsmateriaal bestaat, dan ga je anders te werk:

 • Vul in het veld ‘Code verpakkingsmateriaal’ (PackagingMaterialTypeCode) ‘COMPOSITE’ in.
 • Geef in het veld ‘Samengesteld verpakkingsmateriaal – Code verpakkingsmateriaal’ (compositeMaterialDetail.packagingMaterialTypeCode) aan uit welke materialen het samengesteld verpakkingselement bestaat. Dit veld kun je herhalen.

Voor drankenkartons geldt een uitzondering:

 • Vul in het veld 'Code verpakkingsmateriaal' (PackagingMaterialTypeCode) 'LAMINATED_CARTON' in. 
 • Geef in het veld ‘Samengesteld verpakkingsmateriaal – Code verpakkingsmateriaal’ (compositeMaterialDetail.packagingMaterialTypeCode) aan uit welke materialen het samengesteld verpakkingselement bestaat. Dit veld kun je herhalen.
5

Vul het gewicht in

Vul per materiaalsoort het gewicht in het veld ‘Hoeveelheid verpakkingsmateriaal’ (packagingMaterialCompositionQuantity) plus de meeteenheid in. Vermeld de hoeveelheid zo nauwkeurig mogelijk.

Als het verpakkingselement uit samengesteld verpakkingsmateriaal bestaat, dan gebruik je voor het gewicht van deze materialen het veld ‘Samengesteld verpakkingsmateriaal – Hoeveelheid verpakkingsmateriaal’ (compositeMaterialDetail.packagingMaterialCompositionQuantity) plus de meeteenheid.

6

Geef het percentage gerecycled materiaal en/of percentage materiaal van biologische oorsprong aan

Gebruik de velden ‘Code grondstof in de verpakking’ (packagingRawMaterialCode) en ‘Percentage grondstof in de verpakking’ (packagingRawMaterialContentPercentage) om aan te geven hoeveel procent van het verpakkingsmateriaal uit gerecycled materiaal en/of materiaal van biologische oorsprong bestaat. Geef dit per verpakkingsmateriaal aan. 

7

Voeg extra informatie toe voor Glas, Aluminium en PET

Voor sommige materialen voeg je extra informatie toe of ga je anders te werk dan hierboven staat:

Glas
 • Als je in het veld ‘Code verpakkingsmateriaal’ (packagingMaterialTypeCode) de code ‘GLASS’ of ‘GLASS_COLOURED’ kiest, dan geef je ook aan of het glas valoriseerbaar is. Dit doe je in het veld ‘Is verpakkingsmateriaal valoriseerbaar?’ (isPackagingMaterialRecoverable) door te kiezen voor 'TRUE' of 'FALSE'.
Aluminium
 • Als je in het veld ‘Code verpakkingsmateriaal’ (packagingMaterialTypeCode) de code ‘METAL_ALUMINUM’ kiest, dan geef je ook aan wat de dikte van het materiaal is in het veld ‘Verpakkingsmateriaal dikte’ (packagingMaterialThickness). Je gebruikt deze codes alleen als het verpakkingsmateriaal voor meer dan 50% in gewicht uit staal of aluminium bestaat.
 • Gebruik het veld ‘Samengesteld verpakkingsmateriaal – Verpakkingsmateriaal dikte’ (CompositeMaterialDetail.packagingMaterialThickness) als aluminium een onderdeel is van een samengesteld verpakkingsmateriaal.
PET
 • Als je in het veld ‘Code verpakkingsmateriaal’ (packagingMaterialTypeCodes) de code ‘POLYMER_PET’ gebruikt, geef dan ook de doorschijnendheid/kleur van het materiaal aan in het veld ‘Materiaalkleurcode’ (packagingMaterialColourCodeReference).
  • Je kiest daarvoor één van de volgende waarden:
   • ‘NON_TRANSPARENT_BLACK’
   • ‘NON_TRANSPARENT_OTHER’
   • ‘TRANSPARENT_BLUE’
   • ‘TRANSPARENT_COLOURLESS’
   • ‘TRANSPARENT_GREEN’
   • ‘TRANSPARENT_OTHER’
   • ‘TRANSPARENT_BROWN’
   • ‘TRANSPARENT_BLACK’