Definities voor tijdsregistratie

Distributiecentra van retailers in de sector levensmiddelen & drogisterij hou den tijdregistraties bij. Op basis van deze registraties geven retailers performancecijfers aan hun leveranciers. GS1 heeft samen met retailers, hun leveranciers en logistiek dienstverleners een aantal begrippen gedefinieerd om levertijdigheid bij distributiecentra te meten.

Levertijdigheid is het percentage van de leveringen dat volgens de GS1 richtlijn op tijd plaatsvindt. De retailer en leverancier bepalen gezamenlijk het gewenste percentage.

Definities voor tijdregistratie

Aankomst- en vertrektijd

Aankomsttijd: het moment dat de chauffeur zich fysiek meldt bij de portier aan de poort van het distributiecentrumterrein of, als er geen poort aanwezig is, bij de portier in distributiecentrum zelf. 

Registratie aankomsttijd: de retailer legt de aankomsttijd digitaal vast. De chauffeur van de leverende partij vermeldt de tijd op de vrachtpapieren of in de boordcomputer.

Vertrektijd: het moment dat de chauffeur de getekende vrachtpapieren (CMR vrachtbrief en papieren pakbon) ontvangt van de medewerker van het distributiecentrum. 

Registratie vertrektijd: de retailer legt de vertrektijd digitaal vast. De chauffeur van de leverende partij vermeldt de tijd op de vrachtpapieren of in de boordcomputer.

Exact levertijdstip

Exact levertijdstip: een exact levertijdstip is een tijdstip tot op de minuut nauwkeurig. 

Marge: de maximale tijd die van het exacte levertijdstip mag worden afgeweken om volgens de richtlijn op tijd te leveren. 

Toegestane marge: de toegestane marge van een exact levertijdstip is 30 minuten vóór en 30 minuten ná het afgesproken exacte levertijdstip. Als er bilateraal grotere marges worden afgesproken, dan is er geen sprake meer van een exact levertijdstip.

Te vroeg: wanneer de aankomsttijd van een leverende partij eerder is dan 30 minuten voor het exacte levertijdstip.

Te laat: wanneer de aankomsttijd van een leverende partij later is dan 30 minuten na het exacte levertijdstip.

Bloktijd

Bloktijd: een bloktijd is een vooraf afgesproken tijdsvenster waarbinnen de aankomsttijd van een leverende partij valt.

Toegestane marge: bij een bloktijd worden geen marges gehanteerd.

Te vroeg: wanneer de aankomsttijd van een leverende partij voor het begin van de afgesproken bloktijd valt.

Te laat: wanneer de aankomsttijd van een leverende partij na het einde van de afgesproken bloktijd valt.