Codes voor emballage

GS1 Belgium & Luxembourg en GS1 Nederland gebruiken een gezamenlijke lijst met hierin de meestvoorkomende emballagecodes in de Benelux.

Met deze codes kun je emballage-artikelen (in België bekend als RTI: Returnable Transport Item) eenduidig identificeren in elektronische berichten (GS1 EDI) en data delen via GS1 Data Source. Emballagecodes worden in Nederland ook wel ‘emballage GTIN’s’ genoemd en in België en Luxemburg 'nGRAI'.

Emballagecodes invoeren

De emballagecodes bestaan uit 13 cijfers, conform de internationale GS1 standaarden. In sommige gevallen voeg je een voorloopnul toe:

  • Gebruik je de emballagecodes in GS1 Data Source en/of GS1 XML-berichten?
    Voeg dan altijd een voorloopnul toe door het cijfer ‘0’ voor de 13-cijferige emballagecode te plaatsen.
  • Gebruik je de emballagecodes in een EANCOM-bericht zoals een DESADV (verzendbericht) of INVOIC (factuur)? Voeg dan geen voorloopnul aan de emballagecodes toe.

In het document hieronder staat een lijst met de meestvoorkomende emballagecodes in België, Nederland en Luxemburg. De codelijst is gecontroleerd door logistieke dienstverleners en wordt uitsluitend gebruikt voor logistieke artikelen. Codes uit het tabblad ‘Deleted Codes – Mapping’ kun je niet meer gebruiken. Emballage-artikelen die door consumenten worden gebruikt (zoals kratten en flessen) staan niet in de lijst.

Benelux emballagecodelijst

Statiegeld op blik - welke informatie vul je in GS1 Data Source in?

Als op een etiket van een artikel het logo ‘statiegeld op blik’ staat, dan volg je voor ieder artikel de volgende stappen om ervoor te zorgen dat je de juiste informatie invult en deelt met je afnemers via GS1 Data Source:

 

1

Vul het logo in

Kies in het veld ‘Code accreditatielogo/-keurmerk op verpakking’ (packagingMarkedLabelAccreditationCode) voor het keurmerk Statiegeld blik (NL) (RETURNABLE_CAN_NL). In de webinterface vind je het veld in het menu-item 'Markeringen op verpakking’.

Codes voor emballage - 1
2

Geef aan dat het artikel emballage is

Geef aan dat het een emballage-artikel is. Dit doe je door in het veld ‘Indicator emballageartikel/herbruikbaar artikel’ (isPackagingMarkedReturnable) te kiezen voor de waarde ‘Waar’. In de webinterface vind je dit veld in het menu-item ‘Markeringen op verpakking’.

Codes voor emballage - 2
3

Vul het lege (emballageartikel) blikje in

Geef aan dat het om een leeg blikje gaat. Vermeld hiervoor in het veld ‘Code van het emballageartikel/herbruikbaar artikel (returnablePackageDepositIdentification) de volgende GS1 artikelcode/GTIN: 08720039530003. Je gebruikt deze code voor alle blikjes met emballagewaarde 0,15 Euro. In de webinterface vind je dit veld in het menu-item ‘Verpakkingsinformatie'.

Codes voor emballage - Webinterface 3