Vanaf eind 2025 treedt de nieuwe EUDR-wetgeving in werking. Het doel is om wereldwijde ontbossing tegen te gaan. De wet is van toepassing op vee, cacao, koffie, palmolie, rubber, soja, hout en de afgeleiden hiervan, zoals chocolade.
De wetgeving verplicht operatoren (bijv. fabrikanten of merkeigenaars) en handelaren (bijv. distributeurs en retailers) om de nodige voorzorgsmaatregelen (due diligence) toe te passen zodat ze kunnen garanderen dat de producten die ze op de EU-markt brengen of verkopen niet tot ontbossing hebben geleid.
De betrokken partijen zijn bijvoorbeeld verplicht om een ‘Due Diligence Statement’ op te maken voor elke productiebatch die ze op de EU-markt brengen of exporteren vanaf de EU-markt.
En de rol van GS1?
GS1 kan als neutrale wereldwijde partij een belangrijke rol spelen in het vastleggen en delen van data over producten en zendingen. Dit bouwt voort op de gevestigde positie van GS1 als industriestandaard voor productdata. GS1 biedt daarvoor wereldwijde en open standaarden: één datataal voor iedereen te gebruiken.
EDI - delen van Due Diligence Statement Reference nummer en verificatienummer
De betrokken partijen zijn verplicht om een ‘Due Diligence Statement’ op te maken voor elke productiebatch die ze op de EU-markt brengen of exporteren vanaf de EU-markt. De Europese Unie biedt een platform om deze ‘Due Diligence Statements’ op te laden. Vervolgens wordt er een ‘Due Diligence Statement Reference number’ en verificatienummer toegewezen aan de specifieke batch. Deze nummers moeten gedeeld worden met handelspartners.
GS1 heeft samen met de bedrijven onderzocht op welke wijze de referentie- en verificatienummers binnen de toeleveringsketen uitgewisseld worden. Aangezien deze informatie vereist is op batchniveau, bleek uitwisseling via EDI-berichten de meest voor de hand liggende oplossing.
De volgende elementen worden in de invoeringsconventie toegevoegd aan het verzendbericht (DESADV), zodat handelspartners de nodige informatie kunnen uitwisselen:
- DDR (Due Diligence Reference Number) - The unique EUDR Due Diligence Reference Number that is returned when the due diligence is registered on the EU platform
- DDV (Due Diligence Verification Number) - EUDR Verification Number that is created automatically by the system when registering a Due Diligence
De codes kun je vinden in de codelijst ‘Reference Code Qualifier’ (1153). Zie: CodeList | EANCOM | Navigator | GS1
GS1 Data Source - aangeven of product aan EUDR moet voldoen
We werken momenteel aan een oplossing om in GS1 Data Source op productniveau aan te geven of de EUDR-wetgeving op een bepaald product van toepassing is of niet. Deze functionaliteit komt in augustus 2025 beschikbaar.