GS1 Standards & CSRD

Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)

Alle risico’s voor milieu en mensenrechten in kaart brengen

De CSRD en CSDDD zijn EU-richtlijnen binnen de Green Deal die elkaar versterken. De CSDDD verplicht bedrijven om hun productieketens in kaart te brengen en risico’s voor mens en milieu te identificeren. De CSRD verplicht bedrijven om hierover te rapporteren en aan te geven welke verbetermaatregelen zijn genomen. Beide richtlijnen gelden al voor grote bedrijven. Ze hebben één gezamenlijk doel: het versnellen van een duurzame Europese economie en het tegengaan van milieuvervuiling en mensenrechtenschendingen in toeleveringsketens.

Alle risico’s voor milieu en mensenrechten (Environmental, Social, Governance (ESG)) per ketenstap moeten in kaart zijn gebracht. De CSRD is een rapportagerichtlijn om inzicht te geven in de ESG-risico’s en de verbetermaatregelen. De CSRD vraagt een bedrijf dan ook vooral te rapporteren op de materiele risico’s: de meest ernstige risico’s die met een hoge mate van waarschijnlijkheid in de productieketen kunnen optreden en ook de reputatie van het bedrijf in gevaar kunnen brengen. Tegelijk biedt de CSRD kansen voor bedrijven om verder te verduurzamen en hun toekomstbestendigheid te vergroten.

En de rol van GS1?

GS1 kan als neutrale wereldwijde partij een belangrijke rol spelen in de consistentie van datadefinities en rekenmethodes. Dit bouwt voort op de gevestigde positie van GS1 als industriestandaard voor productdata. GS1 biedt daarvoor wereldwijde en open standaarden: één datataal voor iedereen te gebruiken. 

 

Corporate Sustainability Reporting Directive  (CSRD) - Data Delen Over CO2 Uitstoot Van Producten Nu Mogelijk Via GS1 Data Source

Vanaf 24 mei kun je CO2-data delen via GS1 Data Source

Het rapporteren van CO2-uitstoot draagt bij aan de naleving van CSRD-wetgeving met ESG-rapportage (Environmental, Social, and Governance). Samen met bedrijven heeft GS1 in een Europese werkgroep een datamodel ontwikkeld waarmee je de uitstoot van broeikasgassen (waaronder CO2) op productniveau eenduidig kunt delen via GS1 Data Source. In Nederland zijn ze opgenomen in het datamodel voor de sectoren levensmiddelen en drogisterij en doe-het-zelf tuin en dier.

Het gaat om attributen waarmee je kunt aangeven wat de CO2-uitstoot op productniveau is, voor welk deel van de life cycle dit geldt en welke berekeningsmethodiek van toepassing is (zoals PEF (Product Environmental Footprint)). 

Corporate Sustainability Reporting Directive  (CSRD) - Data Delen Over CO2 Uitstoot Van Producten Nu Mogelijk Via GS1 Data Source

Een GDSN Implementation Guideline for CO2 Reporting is nu beschikbaar met een compleet overzicht van de attributen en een uitleg over hoe je die kunt gebruiken.