12-2-2018

Cake Dutchess: De barcode hoort gewoon bij je product

Taarten maken en verkopen moest ze opgeven toen ze met haar gezin verhuisde naar Schotland. Etty van Urk startte er een nieuw bedrijf: Cake Dutchess. Van Urk geeft nu online les in het maken van de mooiste taartdecoratiefiguren. Ze verkoopt over de hele wereld haar eigen, eetbare modelleerklei. “Met de barcode van GS1. Ideaal, juist vanwege die internationale handel.”

Cake Dutchess: De barcode hoort gewoon bij je product - Taartenspecialist Cake Dutchess Een Barcode Het Hoort Gewoon Bij Je Product

Een lekkere taart bakken is dankbaar werk. Zelf opeten is aantrekkelijk, weggeven nog leuker. Met die gedachte begon Etty van Urk enkele jaren geleden met het maken van taarten op bestelling. Met een mooie decoratie als specifieke handtekening. “Taarten decoreren was in die tijd erg populair en ik was daar wel goed in. Ik gaf ook workshops taarten decoreren en organiseerde kinderfeestjes.”

Maar aan haar bedrijfje kwam een einde toen Etty van Urk en haar gezin naar Schotland verhuisden. “Toen ben ik me als hobby gaan toeleggen op online lesgeven in het maken van taartdecoraties. Online bereik je meteen heel veel mensen tegelijk.”

De allereerste vlogger? ‘Mijn video’s werden razendsnel gedeeld’

Op haar facebookpagina Cake Dutchess vandaag de dag door 371.014 personen ‘leuk’ gevonden. “Twee jaar geleden bereikte ik meer dan een miljoen mensen op Facebook met mijn gratis videohandleidingen.” De allereerste vlogger wil ze zichzelf niet noemen. “Maar op Facebook was ik destijds wel een van de eersten die video’s maakte. Het heeft me erg geholpen want toen was dat nog nieuw en het viel dus erg op.”

Ook op YouTube is Etty van Urk actief. Haar kanaal wordt gevolgd door 44.877 mensen. Met video’s die wel 8000 keer per video worden bekeken. Ook investeert ze nu in Instagram dat ze ziet als geschikt social mediakanaal voor meer bereik. En inmiddels zijn de tutorials ook te zien op de website van haar eigen bedrijf Cakedutchess.

‘Ik onderscheid me nu met mijn eigen modelleerpasta’

Dierfiguren boetseren voor op de taart is Etty’s specialiteit. “Ik focus op modelling, op het makkelijker boetseren van figuren, zodat anderen het ook zelf kunnen leren. ,,Vroeger werd me vaak gevraagd welke boetseerpasta ik gebruik. Vervolgens maakte ik eigenlijk steeds reclame voor andermans product. Maar marsepein en fondant zijn eigenlijk niet zo geschikt voor het maken van figuren. Ik kon dus beter mijn eigen pasta op de markt kon brengen, een pasta die ook nog het beste werkt. Zo kon ik er meteen aan verdienen, want met tutorials gaat dat niet. Ik onderscheid me nu met mijn eigen modelleerpasta. Die is echt ontworpen om mee te boetseren, het is een soort eetbare fimoklei.”

Vroeger werd me vaak gevraagd welke boetseerpasta ik gebruik. Vervolgens maakte ik eigenlijk steeds reclame voor andermans product

Inmiddels timmert Etty aardig aan de weg. Bekendheid heeft ze in ieder geval in de hele wereld. Haar tutorials worden gezien in Europa, Australië en de VS en daarheen gaan ook maandelijks pallets met potten modelleerpasta. Verder geeft ze demo’s op internationale beurzen. “De verkoop van de pasta is nu mijn core-business, het helpt mijn bedrijf te bestaan, maar ik wil nu wel groeien. Onlangs heb ik mijn social media-achterban benaderd voor een crowdfundingsactie. Ik wil een goede set tools (decoratiegereedschap) op de markt brengen. Met het geld dat de actie heeft opgebracht, werk ik nu aan een eigen toollijn. Ook de pasta-lijn moet uitbreiden. Zo wil ik meer kleuren en ik wil graag een eigen rolfondant en speciale pasta voor weer andere toepassingen.”

‘Je kunt overal dezelfde standaard gebruiken’

Voor de verkoop van die producten zijn natuurlijk barcodes nodig. Eén heeft ze er nu in gebruik. “Ik hoorde van mijn productdesigner dat ik zo’n barcode nodig had en hij stuurde me een linkje naar GS1. Ik ben er niet meteen aan begonnen hoor, ik dacht dat regel ik wel een keer. Moeilijk was het niet. Ik heb op de website van GS1 gelezen hoe het werkt en een paar keer een online cursus gevolgd, om te leren hoe je met barcodes omgaat en welke code je waarvoor nodig hebt.”

“Als de nieuwe toolset er is, zal ik er wel meer nodig hebben. En ik ben bezig met het schrijven van een boek met instructies voor het modelleren van taartfiguren. Die hoop ik via Amazon en Bol.com te verkopen. Ook daarvoor heb ik dan een barcode nodig. Ik zie er zeker het nut van in, ook al gebruik ik er nu nog maar een. Het hoort gewoon bij je product. Juist vanwege de internationale handel is het handig dat alles onder één systeem valt, dat je overal dezelfde standaard kunt gebruiken.”