Ervaringsverhalen

Leren van elkaar? Meld u aan voor de kennisgroep traceerbaarheid!
GS1 in de gezondheidszorg: toedieningsregistratie geneesmiddelen ziekenhuizen

Antonius ziekenhuis: 'Medicatieveiligheid en patiëntveiligheid staan voorop'

In de farmaceutische sector is traceerbaarheid van geneesmiddelen van productie tot en met patiënt belangrijk voor medicatieveiligheid. Daarom wordt steeds meer gebruik gemaakt van barcodering op het kleinste niveau. Het Antonius Ziekenhuis Sneek/Emmeloord over toedieningsregistratie van geneesmiddelen.

Traceerbaarheid - GS1 barcodes en medische implantaten kunnen traceren geeft inzicht en rust

Ziekenhuis OLVG: traceerbaarheid implantaten geeft inzicht én rust

Wat is wijsheid als het gaat om voorraadbeheer in het ziekenhuis. Liever iets meer op de plank of wat ‘strakker’ met voorraad omgaan? ‘Wat denken jullie, hoeveel gooien we weg?’ Medewerkers van OLVG zeiden letterlijk: ‘Als we een supermarkt waren, zouden we al lang failliet zijn!’ Dat kon beter…

Traceerbaarheid - GS1 barcodes scannen op de OK - ziekenhuis

Bernhoven: 100% traceerbaarheid van medische hulpmiddelen

Bernhoven is het eerste ziekenhuis in Nederland dat volgens de GS1 standaard voor traceerbaarheid in de gezondheidszorg werkt. Een uitgebreide internationale test (GS1 test Global Traceability Standard for Healthcare) liet zien dat zij op ieder medisch hulpmiddel voor de OK een unieke barcode hebben. Hierdoor realiseerden zij volledige traceerbaarheid.

Overtuigd van de voordelen van traceerbaarheid in ziekenhuizen?
Traceerbaarheid - GS1 barcodes scannen op de OK - ziekenhuis

TweeSteden Ziekenhuis: Minder voorraad, meer rust

Het invoeren van barcodes heeft een enorme impact op de hele organisatie, daar weten ze bij de locatieTweeSteden van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis inmiddels alles van. Roland van der Loos en Jeroen van Winden leidden het hele proces in goede banen. Met hun business case hebben zij aangetoond dat er veiliger kan worden gewerkt en ook fors bespaard kan worden. Bovendien wisten ze collega’s te overtuigen van de nieuwe werkwijze.

Traceerbaarheid - GS1 barcodes scannen op de OK - ziekenhuis

Ziekenhuis Gelderse Vallei: het voorraadbeheer van de OK gestroomlijnd

Ziekenhuis Gelderse Vallei maakt gebruik van op implantaten aangebrachte barcodes, hierdoor verloopt het proces van verbruiksregistratie tot bijbestellen van nieuwe voorraad nu volledig automatisch. “Ons doel was drieledig: 100 procent recall proof worden, meer grip krijgen op de kosten van de OK en de (totale) voorraadpositie van de OK inzichtelijk hebben. Tenslotte wilden we tot logistieke efficiency komen."

Traceerbaarheid - GS1 barcodes scannen op de OK - ziekenhuis

Ziekenhuis Amstelland: ‘Aan het einde van de dag zie ik precies wat er op een OK is verbruikt’

Tom Pereboom is deelnemer aan de kennisgroep traceerbaarheid en ambassadeur van de GS1 standaarden. Hij heeft meegeschreven aan de business case 'Patiëntveiligheid en efficiency in de OK' en aan het 'stappenplan traceerbaarheid'.  Aan de hand van een business case in Ziekenhuis Amstelland is hij een traceability project gestart.

Benieuwd naar de ervaringsverhalen op internationaal niveau?

GS1 Healthcare Reference Book 2016-2017