Veelgestelde vragen GS1 Data Source Healthcare

Alles over het uitwisselen van data via GDSN.

Welke GS1 Data Source Healthcare abonnementen zijn er?

Er zijn twee abonnementen: een voor data-leveranciers en een voor data-afnemers.

Hoe meld ik me aan voor GS1 Data Source Healthcare?

Via onze website meld u zich aan voor een GS1 Data Source abonnement. U kiest ervoor of u data wilt delen (leverancier) of data wilt ontvangen (afnemer) en om welke sector het gaat (gezondheidszorg). Om uw organisatie te identificeren, heeft u een GS1 adrescode (GLN) nodig. Heeft u nog geen GLN? Tijdens het bestelproces kun je een GLN kopen, deze koppelen we dan aan het abonnement.

Nadat u bent aangemeld neemt GS1 contact met u op om de aanmelding te voltooien.

Hoe werkt GS1 Data Source Healthcare

GS1 Data Source Healthcare maakt gebruik van het internationale Global Data  Synchronisation Network (GDSN).

Afhankelijk van het abonnement dat u heeft afgesloten kunt u via de webinterface voor leveranciers artikelgegevens invoeren en publiceren naar de GLN van de afnemers, zoals zorginstellingen en overheden. Of als data-afnemer artikelgegevens ontvangen van fabrikanten. Om als data-afnemer artikelgegevens te ontvangen van fabrikanten, dient u een abonnement te maken op de GLN van de fabrikant.

Heeft u nog geen GLN? Tijdens het bestelproces in Mijn GS1 kun je ook een GLN kopen, deze koppelen we dan aan het abonnement. Bekijk ook de video over GS1 Data Source Healthcare.

 

Hoe weet ik welke gegevens ik moet uitwisselen?

Op onze website vindt u de veldenlijst. Hierin vindt u welke velden verplicht zijn om in GS1 Data Source Healthcare in te vullen en welke niet. Dit verschilt per land en per wetgeving. In de veldenlijst vindt u ook meer uitleg en voorbeelden.

Waar kan ik de veldenlijst vinden?

De veldenlijst staat op onze website. Op de pagina voor data-afnemers en data-leveranciers.

Hoe weet ik of mijn artikelgegevens zijn aangekomen bij de afnemer?

In de webinterface van GS1 Data Source Healthcare ziet u aan de hand van Catalogue Item Confirmation (CIC) -berichten of de gepubliceerde artikelgegevens zijn aangekomen.

Wat moet ik doen om ervoor te zorgen dat afnemers mijn artikelgegevens ontvangen?

Geef bij uw afnemers aan dat u graag uw artikelgegevens via GS1 Data Source Healthcare (GDSN) wilt uitwisselen en geef uw GS1 adrescode (GLN) door. Vraag hen ook om hun GLN aan u door te geven, deze heeft u nodig om uw artikelgevens naar te publiceren.

Wat moet ik doen om ervoor de zorgen dat fabrikanten hun artikelgegevens met mij delen?

Geef bij fabrikanten aan dat u graag artikelgegevens via GS1 Data Source Healthcare (GDSN) wilt ontvangen. Geef daarvoor uw GS1 adrescode (GLN) aan hen door. Vraag hen ook om hun GLN aan u door te geven, pas dan kunt u een abonnement aanmaken en artikelgegevens ontvangen.

Wie kan mij helpen bij het uitwisselen van artikelgegevens via GS1 Data Source Healthcare?

Als u start met het uitwisselen (invoeren en/of ontvangen) van artikelgegevens, dan kunt u contact met ons opnemen via healthcare@gs1.nl. Wij komen graag (kosteloos) bij u langs om uitleg te geven en u op weg te helpen.

Om u te ondersteunen bij de implementatie van GS1 Data Source Healthcare hebben we documentatie beschikbaar. Ook zijn verschillende stappenplannen en toelichtingen ontwikkeld om u te helpen voldoen aan afspraken en wetgevingen (ADC en LIR).

Implementatiepartners kunnen u helpen bij de technische implementatie.

Met wie kan ik artikelgegevens uitwisselen via GS1 Data Source

Met GS1 Data Source Healthcare kunt u gegevens (inter)nationaal uitwisselen met vele partijen, zoals zorginstellingen en overheden (U.S. FDA, Landelijk Implantaten Register (LIR), kwaliteitsregisters). 

Hoe verwerk ik de artikelgegevens in mijn interne systemen?

Met GS1 Data Source Healthcare ontvangen zorginstellingen en overheden artikelgegevens van fabrikanten. Deze gegevens kunnen zij gebruiken in hun interne systemen, bijvoorbeeld het ERP/EPD. Een implementatiepartner kan helpen om deze koppeling te maken.

Welke leveranciers / afnemers zijn al op GS1 Data Source Healthcare (GDSN) aangesloten?

We houden een overzicht bij van alle partijen die in Nederland op GS1 Data Source zijn aangesloten. In het overzicht vindt u ook de GS1 adrescode (GLN) van de partijen.

We houden een aparte lijst bij met GLN’s van internationale partijen, dit zijn de degenen die bij ons bekend zijn. 

Waar heb ik een GLN voor nodig?

Wanneer u een GS1 Data Source Healthcare abonnement afsluit, dan heeft u een GS1 adrescode/Global Location Number (GLN) nodig. Deze identificeert uw organisatie. U heeft de GLN van de tegenpartij nodig om met elkaar artikelgegevens uit te wisselen.

Waarom komen mijn artikelgegevens niet aan bij een afnemer?

Zowel u als de afnemer onderneemt stappen om artikelgegevens uit te kunnen wisselen. U heeft de GS1 adrescode/GLN van de afnemers nodig en zij die van u om een abonnement op aan te maken. Als uw artikelgegevens niet aankomen dan is het mogelijk dat een afnemer nog geen abonnement op uw GLN heeft aangemaakt. Neem contact op met die afnemer om dit af te stemmen.

Hoe komt het dat ik geen artikelgegevens ontvang van fabrikanten?

Zowel u als de fabrikant onderneemt stappen om artikelgegevens uit te wisselen. U heeft de GS1 adrescode/GLN van de fabrikant nodig om abonnementen op aan te maken en zij die van u om artikelgegevens naar te publiceren. Als uw artikelgegevens niet aankomen dan is het mogelijk dat de fabrikant nog geen artikelgegevens naar uw GLN heeft gepubliceerd. Het kan ook dat u zelf nog geen abonnement heeft aangemaakt op de GLN van de fabrikant. Neem contact op met de fabrikant om dit af te stemmen.

Voldoen wij na het afsluiten van een GS1 Data Source Healthcare abonnement aan (inter)nationale wet- en regelgevingen?

Nee, er moet meer gebeuren. Meer informatie over hoe we u met onze standaarden kunnen helpen voldoen aan (inter)nationale wet- en regelgevingen staat op onze website. 

Hoe lever ik als fabrikant gegevens aan bij het Landelijk Implantaten Register (LIR)?

Dit doet u in drie stappen:

  1. Stuur een e-mail naar info.lir@minvws.nl en laat hen weten dat u uw artikelgegevens wilt publiceren. Geef ook uw GLN door.
  2. Publiceer de artikelgegevens naar de GLN van het LIR.

Welke stappen moet ik als zorginstelling nemen om te voldoen aan wet- en regelgeving?

Hiervoor verwijzen we u graag naar het stappenplan voor zorginstellingen. Met dit stappenplan implementeert u, als kliniek of ziekenhuis, GS1 standaarden in twee fasen. Hiermee helpen wij u voldoen aan wet- en regelgeving (LIR, ADC, MDR). In de derde fase kunt u aanvullende voordelen realiseren, zoals een efficiënt voorraadbeheer. 

Waar kan ik terecht bij vragen?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Wij helpen u graag verder. Neem contact op via 020 511 38 88 of stuur een e-mail naar healthcare@gs1.nl

We gebruiken cookies om je een betere gebruikservaring te bieden op deze website. Door te accepteren ga je akkoord met het gebruik van cookies.

Lees meer