Traceerbaarheid - GS1 barcodes en toedieningsregistratie geneesmiddelen - ziekenhuis

Het traceren van medische hulpmiddelen en geneesmiddelen verhoogt de patiëntveiligheid en verlaagt de kosten in de zorgsector.

Voordelen van traceerbaarheid
Verhoging patiëntveiligheid

Patiëntveiligheid heeft de hoogste prioriteit in de gezondheidszorg. Met GS1 barcodes kunt u producten, locaties en medewerkers coderen en traceren.

Efficiënt voorraadbeheer

Door GS1 barcodes te scannen en de informatie aan het voorraadbeheersysteem te koppelen heeft u inzicht in de voorraad en is een elektronisch bestel- en orderproces mogelijk.

Makkelijk uitvoerbare recalls

Met GS1 barcodes kunt u uw producten in combinatie met een batch- of serienummer van producent tot en met patiënt traceren. Hierdoor voert u recalls makkelijk, snel en volledig uit.

Het hele proces van voorraadbeheer en daarmee traceerbaarheid is geautomatiseerd. Met een druk op de knop weten we welk implantaat bij welke patiënt is ingebracht. Om de patiënt te kunnen volgen binnen het proces, krijgt deze bij binnenkomst een polsbandje met daarop een barcode. 

Ingeborg Wanrooij
OLVG
In drie fasen aan de slag

1. De voorbereiding

In de eerste fase start u met het verzamelen van informatie en het vergaren van kennis. Ook analyseert u de huidige situatie en de gewenste toekomstige situatie. Praktijkvoorbeelden helpen u helder te krijgen welke mogelijkheden en kansen er zijn en welke procedures u daarvoor moet volgen.

2. Planning

In de tweede fase werkt u in verschillende stappen het projectplan uit, zet u een technisch ontwerp op en begint u met het testen van alle specificaties.

3. Implementatie

In de derde en laatste fase gaat u in de slag met de verdere implementatie, het (verder) opleiden van medewerkers en ontwikkelen van documentatie. Ook evalueert u het systeem en stuurt u bij waar dit nodig is.

GS1 in de gezondheidszorg: medische hulpmiddelen
Voorbereiding
GS1 in de gezondheidszorg: infuuszakken
Planning
GS1 in de gezondheidszorg: Implementatie standaarden in ziekenhuizen
Implementatie
Handige informatie