Toelichting emballagecodes Benelux

GS1 Belgium & Luxembourg en GS1 Nederland hebben een lijst samengesteld met hierin de meestvoorkomende emballagecodes. Emballagecodes worden in Nederland ook wel ‘emballage GTIN’s’ genoemd en in België en Luxemburg 'nGRAI'. Met deze codes worden emballage-artikelen (in België bekend als RTI: Returnable Transport Item) in de Benelux eenduidig geïdentificeerd in elektronische berichten met GS1 EDI (factuur, pakbon etc.) en via GS1 Data Source uitgewisseld. 

Toegestane emballagecodes

De codelijst in Excel is gecontroleerd door logistieke dienstverleners en wordt uitsluitend gebruikt voor logistieke artikelen. Codes uit het tabblad ‘Deleted Codes – Mapping’ kunt u niet meer gebruiken. Emballage-artikelen die door consumenten worden gebruikt (zoals kratten en flessen) staan niet in de lijst.

Gebruik van codes in GS1 Data Source en GS1 EDI

De emballagecodes bestaan uit 13 cijfers, dit is conform de internationale GS1 standaarden. In sommige gevallen voegt u een voorloopnul aan deze codes toe:

  • Gebruikt u de emballagecodes in GS1 Data Source (GS1 DAS) en/of GS1 XML-berichten?
    Voeg dan altijd een voorloopnul toe door het cijfer ‘0’ voor de 13-cijferige emballagecode te plaatsen.
  • Gebruikt u de emballagecodes in een EANCOM-bericht zoals een DESADV (verzendbericht) of INVOIC (factuur)?
    Voeg dan geen voorloopnul aan de emballagecodes toe.

We gebruiken cookies om je een betere gebruikservaring te bieden op deze website. Door te accepteren ga je akkoord met het gebruik van cookies.

Lees meer