De veelgestelde vragen over de QR-code van GS1

Wat is het verschil tussen een streepjescode en een QR-code van GS1?

  • In een streepjescode staat alleen een EAN code / GTIN voor productidentificatie. In de QR-code van GS1 kunnen aanvullende gegevens worden opgenomen, zoals de vervaldatum, het batch/lotnummer, het serienummer. Deze informatie kan met een scan direct worden gebruikt.
  • De QR-code van GS1 kan extra gegevens bevatten, maar kan ook door de consument worden gescand die bijvoorbeeld op een website komt met informatie over het product of een actie.
  • De QR-code is kleiner en beschikt over ingebouwde foutcorrectie die de betrouwbaarheid vergroot.

Alleen een GTIN in de QR-code, kan dat?

Ja, dat kan. Je bepaalt zelf of je extra gegevens wilt opnemen en wilt communiceren met de consument. Wanneer je alleen een GTIN in de QR-code opneemt, kun je altijd eventueel later nog uitbreiden.

Gaat de streepjescode verdwijnen?​​​​​​​

Niet meteen. De streepjescode zal tot 2027 nog steeds op producten staan.

Is een nieuw nummer nodig?

Nee, de identificatie voor het product blijft gewoon dezelfde 13 cijfers die ook in een EAN13 staan. In de QR-code van GS1 past wel meer informatie, het is dus mogelijk dat er aanvullende informatie over een product scanbaar is, zo kan een serienummer of een houdbaarheidsdatum interessant zijn.

Kan ik een QR-code bij GS1 kopen?

In de QR-code komen nog steeds de GS1 nummers te staan, dus daar hoef je niets apart voor aan te schaffen. Je kunt GS1 Digital Link aanmaken via MijnGS1, geheel kosteloos.

Wat kan de QR-code van GS1 versus een 'gewone' QR-code?

Waar de gewone QR-code maar naar één website kan verwijzen, kan de QR-code van GS1 het volgende:

  • Verwijzen naar verschillende websites en informatie.
  • De GTIN (artikelcode) opnemen én extra informatie opnemen als serienummer, batchnummer en houdbaarheidsdatum.
  • Scanbaar aan de kassa én door de consument.

Wat heb ik als retailer aan de QR-code van GS1?

Een misverstand is dat er alleen voordelen voor de leverancier zijn. Retailers kunnen namelijk straks de QR-code aan de kassa scannen, informatie eruit halen die belangrijk is om af te rekenen en ook eigen informatie geven.

Met je eigen retailers app (bijvoorbeeld de AH app) bepaal jij welke informatie die je wilt delen met consument en ook hoe dat eruit ziet. Consumenten scannen met de retailers app diezelfde QR-code. Ook acties die je op basis van bijvoorbeeld houdbaarheidsdatum doet, heb je zelf in de hand en hoe je daar aan de kassa mee omgaat. Of denk aan service inbouwen. Met een serienummer en serienummerregistratie weet je ook als een klant terugkomt of het product wel bij jou aan de kassa verkocht is. Dit allemaal dankzij de GS1 Digital Link in de QR-code.

FAQ vanuit GS1 Global

Foundational FAQ for Retail