Zijn er problemen met een implantaat? Dan moeten de dragers snel gevonden kunnen worden. Daarom is het wettelijk verplicht om implantaten in het Landelijk Implantaten Register te registreren. Deze heeft als doel de patiëntveiligheid te vergroten nadat er de afgelopen jaren incidenten zijn geweest met grote gezondheidseffecten.
Deadline LIR
Vanaf 1 januari 2019 zijn zorginstellingen wettelijk verplicht om implantaten die op de inclusielijst staan in het Landelijk Implantaten Register (LIR) te registreren, met een doorlooptijd tot 1 januari 2020 om aan alle verplichtingen te voldoen.
Vanaf 26 mei 2021 gaat de Medical Device Regulation (MDR) in en geldt de verplichting van opslaan en bewaren van alle klasse III implantaten. Deze datum is een jaar verschoven door de Corona-pandemie.
Wat doet GS1
Met GS1 barcodes en GS1 Data Source Healthcare kunnen wij u helpen.
Volgens het Landelijk Implantaten Register (LIR) leveren fabrikanten via GS1 Data Source Healthcare artikelgegevens aan, zoals: de artikelcode, productnaam en classificaties. Zorginstellingen ontvangen deze gegevens via GS1 Data Source Healthcare.
Bekijk het stappenplan voor ziekenhuizen. Dat begint bij de keuze van GS1 standaarden, naar het inrichten van uw systemen en eindigt met het ontvangen van artikelgegevens.
Vanaf 1 januari 2020 geldt de verplichting om implantaten te registreren in het Landelijk Implantaten Register (LIR).
Hoe werkt dit?
- U scant de barcodes van artikelen die zijn binnengekomen. Leveranciers voorzien deze producten van een unieke identificatie.
- Door het scannen van GS1 barcodes en het ontvangen van artikelgegevens via GS1 Data Source Healthcare kunt u gegevens in uw interne systemen laden.
- Stuur de gevraagde gegevens door naar het LIR. Dit kan via een automatische koppeling.
(Voor een koppeling kunt u terecht bij partners met een hard- en softwareoplossing.)
26 mei 2021 treedt de Europese MDR in werking die verplicht om alle klasse III medische hulpmiddelen op te slaan en te bewaren.
Als geaccrediteerde partij kunt u bij GS1 terecht voor vragen over het verwerken van barcodes of productdata. Wij bieden u (kosteloos) ondersteuning. Stuur een e-mail naar healthcare@gs1.nl of neem telefonisch contact met ons op.
Voor inhoudelijke vragen over de wetgeving zelf of de gevolgen kunt u direct aan het Ministerie van VWS vragen stellen via info.lir@minvws.nl.