Nederlandse best practices om u te inspireren

HagaZiekenhuis gebruikt barcodering op basis van GS1 barcodes in het proces om stamcellen te oogsten, te bewerken en te herplaatsen. Daarmee is de foutgevoeligheid van het proces teruggedrongen en de efficiency sterk verbeterd. Hun verhaal.

In het ziekenhuis is out-of-stock geen optie. Een cruciaal medisch hulpmiddel dat niet beschikbaar is, kan het verschil betekenen tussen leven en dood. Hun verhaal.

Scannen betekent minder administratieve handelingen en beter inzicht in de voorraad en het verbruik van implantaten. Met een paar klikken zien van welke artikelen de vervaldatum dreigt te verstrijken, zodat we die tijdig kunnen omruilen bij de leverancier. Hun verhaal.

Medisch Centrum Leeuwarden alle implantaten vanaf ontvangst tot gebruik in de OK of op andere verrichtingslocaties. Dat leidt tot een waterdichte medische en logistieke registratie en veel beter inzicht in voorraden en kostprijzen. Hun verhaal.

Pieter Helmons: "We scannen geen barcodes om het scannen, maar om medicatiefouten te voorkomen. Stickeren en scannen kost tijd. Met die tijd gaan we efficiënt om. Hun verhaal.

Deventer Ziekenhuis: "Productgegevens zijn niet alleen van belang voor het stroomlijnen van logistieke processen, maar samen met kwaliteitsgegevens voor verbetering kwaliteit en kosten te verlagen. Daarvoor zijn standaarden, zoals die van GS1, cruciaal." Hun verhaal.

De MDR (Medical Device Regulation) is te complex om even snel maatregelen in te voeren. Brocacef is dan ook tijdig begonnen te kijken naar de impact van de MDR. “Eerst processen en beleid, dan systemen”, zo vat Matthijs Limburg het samen. Hun verhaal.

Bernhoven werkt met een unieke barcode op alle medische hulpmiddelen, gebruikmakend van de GS1 standaard voor traceerbaarheid. Het resultaat mag er zijn. Mede dankzij de betrokkenheid van allen; van directie tot afdeling Inkoop, Financiën en ICT. Hun verhaal.

Traceerbaarheid van medische implantaten; het Radboudumc maakt gebruik van een infrastructuur waarin de logistieke- en financiële informatie is geïntegreerd met het EPD. Over de keuzes, de uitdagingen en de verwachtingen van het ziekenhuis. Hun verhaal.

Ruim 30 procent van de medische incidenten heeft te maken met fouten bij het toedienen van medicijnen. “Als zorgverlener wil je mensen beter maken en niet slechter door toediening van verkeerde medicijnen”, aldus Duyvendak. Hun verhaal.

Automatisering leidt tot een betere patiëntveiligheid. Eén van de redenen waarom het Erasmus MC zo’n vijf jaar geleden begon met een traceerbaarheidstraject van medische implantaten. In eerste instantie niet op de OK, maar op de hartkatheterisatie. Hun verhaal.

Koppeling van het ERP-systeem met GS1 Data Source Healthcare maakt het voor ziekenhuizen een stuk eenvoudiger om aan de LIR- en MDR-verplichtingen te voldoen. NWZ heeft hiervoor de scrum-methode ingezet. Niels Snippe praat over een intensief traject. Hun verhaal.

Barcodes en GMDN codes. Het verzamelen is één, maar het moet ook in ons ERP verwerkt worden. We kwamen bij GS1 uit om ons te helpen bij de registratie van de producten. Veel medische bedrijven maken al gebruik van hun wereldwijd gestandaardiseerde barcodes." Hun verhaal