Veelgestelde vragen
Waar vind ik de velden in het datamodel en in de webinterface?
In dit document staat hoe u DoP- en gevaarlijke stoffenvelden kunt vinden in het datamodel en in de webinterface.
Hoe weet ik of ik gevaarlijke stoffendata in moet voeren?
Beantwoord een paar vragen zie of dat nodig is.
Waarom moet ik informatie over gevaarlijke stoffen met mijn klanten delen?
Wetgeving rondom opslag, vervoer (ADR wetgeving) en online verkoop van producten met gevaarlijke stoffen wordt steeds strenger. In 2020 is gestart met het handhaven van de wetgeving rondom de online verkoop van producten met gevaarlijke stoffen door inspectiediensten zoals de NVWA of ILT.
Om aan wetgeving te voldoen moeten de gevaarlijke stoffendata en veiligheidsinformatiebladen compleet en correct zijn door de hele keten. Retailers en leveranciers in de sectoren levensmiddelen en drogisterij en doe-het-zelf, tuin en dier hebben daarom afgesproken om veiligheidsinformatiebladen en gevaarlijke stoffendata via GS1 Data Source te delen.
Hoe weet ik of er een veiligheidsinformatieblad (SDS) nodig is?
Op deze site van de Rijksoverheid vindt u het antwoord op deze en andere veelvoorkomende vragen over veiligheidsinformatiebladen.
Wat is Declaration of Performance (DoP)?
Als gevolg van de Europese Verordening Bouwproducten is de toeleverende industrie (fabrikanten, importeurs en distributeurs) vanaf 1 juli 2013 verplicht om bij CE-gemarkeerde producten een prestatieverklaring (Declaration of Performance, kortweg ‘DoP’) mee te leveren, digitaal of in papieren vorm. Deze DoP is het bewijs dat het product, bij introductie op de markt en bij verdere distributie, voldoet aan de prestaties die voor de specifieke toepassing ervan worden verlangd.
Welke velden moet ik voor DoP vullen?
Voor sommige artikelen is een prestatieverklaring Declaration of Performance (DoP) wettelijk verplicht. In dat geval geeft u in het attribuut ‘Code DoP’ aan dat er een DoP voor het artikel aanwezig is en dat alle relevante attributen, zoals bijvoorbeeld ‘Laatste verificatiedatum DoP geldigheid’, ‘Datum laatste herziening DoP Titel’ op het DoP blad zijn ingevuld. De inhoudelijke informatie op het blad wordt niet opgeslagen, zoals bij SDS-sheets voor sommige velden wel het geval is. Door ‘Code DoP’ niet in te vullen geeft u expliciet aan dat er geen DoP nodig/aanwezig is voor het artikel.
De producent/leverancier is verantwoordelijk voor de juistheid van de prestatieverklaring (DoP) en is daarmee ook degene die kan verklaren of een DoP van een bepaalde datum wel of niet juist is. Wanneer leveranciers informatie aanleveren in GS1 Data Source, vragen zij bij de producent na of de DoP nog geldig is voor alle (taal)versies die beschikbaar zijn.
Kan ik voor zowel de levensmiddelen en drogisterij en de doe-het-zelf, tuin en dier gevaarlijke stoffeninformatie invoeren?
Ja, dat kan. De gevaarlijke stoffenvelden zijn voor de GS1 Benelux datamodellen voor de levensmiddelen en drogisterij en de doe-het-zelf, tuin en dier hetzelfde. Het is wel zo dat wij in de sectoren (vooralsnog) met andere tools voor de datamodellen werken. Voor de levensmiddelen- en drogisterijsector in de Benelux is dit de GS1 Attribute Explorer, voor de doe-het-zelf, tuin en dier is dit een Excel-file. Daarnaast biedt GS1 Nederland per sector een webinterface om de data in te voeren.
Waarom moet ik nog velden invullen als ik mijn veiligheidsinformatieblad al heb toegevoegd aan mijn data?
Voor alle producten met gevaarlijke stoffen moet een minimaal aantal velden worden ingevuld, ongeacht of er een veiligheidsblad is nodig is/is toegevoegd. Deze data kan dan ingelezen worden in de systemen van retailers, bijvoorbeeld voor webshops.
Waarom moet ik een veiligheidsinformatieblad toevoegen als ik al gevaarlijke stoffendata heb ingevuld in de datapool?
Op het veiligheidsinformatieblad staat meer informatie dan in de velden in de datapool kan worden ingevuld. Als het wettelijk verplicht is om een veiligheidsinformatieblad voor een product te hebben, dan willen retailers daar ook via de datapool over kunnen beschikken.
Ik deel mijn veiligheidsinformatieblad alleen via e-mail. Hoe kan ik de openbare links van de bestanden delen?
Uw ICT-afdeling kan u helpen om het veiligheidsinformatieblad via een openbare IT-omgeving aan uw afnemers beschikbaar te stellen.