Ik heb al EDI. Heb ik dan ook nog GS1 Fashion Base nodig?
Met EDI deelt u basisinformatie voor het order-to-pay proces zoals bestellingen. Maar voor productinformatie voor een webshop is meer informatie nodig en in een format dat daarvoor gebruikt kan worden.Daar is GS1 Fashion Base dan heel geschikt voor.
Wie kan gebruikmaken van GS1 Fashion Base?
Alle retailers, retailserviceorganisaties, marktplaatsen en merken kunnen aansluiten bij GS1 Fashion Base. De leveranciers moeten dan wel aangeven wie van die partijen hun data mogen ontvangen. Maar in principe kan iedereen die dat wil aansluiten bij GS1 Fashion Base. Aanmelden kan via de GS1 website. Voor meer informatie kunt u mailen naar vera.verhoeven@gs1.nl.
Hoezo is GS1 Fashion Base een standaard?
De productdata wordt in GS1 Fashion Base toegevoegd op basis van de bekende barcode standaard (EAN). Deze vormt de sleutel naar de productinformatie van een artikel.
Het datamodel van GS1 Fashion Base is verder gebaseerd op Global Product Classification (GPC): de internationale GS1 standaard om producten in categorieën in te delen. Met deze classificatie worden specifieke gegevensvelden aan producten gekoppeld.
De data moet verder voldoen aan in de sector gemaakte afspraken en formats, zoals codelijsten. Iedereen voegt dezelfde informatie op dezelfde manier toe.
Waarom is het belangrijk om een standaard te gebruiken om productdata uit te wisselen?
Als alle partijen in de keten data op dezelfde manier vastleggen, kan iedereen die op dezelfde manier interpreteren en gebruiken. 1-op-1 afspraken en allerlei verschillende manieren om data aan te leveren of geleverd te krijgen (zoals Excel) zijn dan niet meer nodig.
Kan ik data direct uit mijn eigen productinformatiesysteem in GS1 Fashion Base laden?
Ja, daar zijn verschillende mogelijkheden voor. GS1 Fashion Base ondersteunt gangbare bestandsformaten zoals csv, JSON en XML. Lees hier in de whitepaper meer over.
Is GS1 Fashion Base duur?
GS1 Fashion Base is relatief goedkoop, omdat GS1 een organisatie is van en voor bedrijven zonder winstoogmerk. Bedrijven betalen jaarlijks een bijdrage die gebaseerd is op hun omzet om gebruik te maken van GS1 Fashion Base.
Wie kan mij helpen om aan te sluiten op GS1 Fashion Base?
Als u zich aanmeldt voor GS1 Fashion Base dan bespreken wij met u de mogelijkheden om aan te sluiten. Uw softwareleverancier of leverancier van uw kassasysteem kan u in de meeste gevallen ook helpen.
Kan ik voorraad- en verkoopinformatie delen via GS1 Fashion Base?
Nee, dat kan niet. GS1 Fashion Base is de bron voor alle basisinformatie over artikelen voor de retailer en het merk. Vanuit die basis kan er gekeken worden naar de beste manier om voorraad- en/of verkoopinformatie te delen.
Kan iedereen mijn data zien op een platform?
Nee, als leverancier/merk geeft u toestemming om uw data met bepaalde retailers te delen. Dit gaat bij de ontvanger met een geautomatiseerde koppeling.
Kan ik onbeperkt data delen/ontvangen?
Ja, u betaalt jaarlijks een bedrag als abonnementskosten en u kunt daarmee onbeperkt productdata versturen of ontvangen, inclusief foto’s. Er is dus geen beperking op het aantal merken/retailers en geen beperking op aantal items.
Ontvang/deel ik foto’s per kleur?
Ja, de foto’s komen in GS1 Fashion Base per artikel (GTIN- of EAN-code). Iedere kleur heeft een andere code.
Wat is een GMN?
Een GMN is het Global Model Nummer. Het is een paraplu voor model, denk aan bijvoorbeeld een spijkerbroek. Hierdoor verzamelt u alle GTIN’s (EAN’s) die bij één GMN horen. Dus alle kleuren en maten van één artikel vallen onder één GMN. In GS1 Fashion Base staat dit bij elkaar.
Zie ik welke individuele artikelen (GTIN’s) er bij een model horen?
Ja, in GS1 Fashion Base wordt er gewerkt met het GMN (Global Model Nummer). Hierdoor ontvangt u altijd alle GTIN’s (EAN’s) die bij één GMN horen. Dus per artikel ontvangt u direct alle maten en kleuren.