RFID in de mode

RFID staat voor Radio Frequency Identification. Met een chip met een artikelcode en serienummer kunt u producten altijd en overal identificeren.

NIEUW: white paper over RFID
GS1 RFID

Grip op logistieke processen

Accuraat voorraadbeheer

Betere winkelervaring

Smeermiddel voor omnichannel

Wat is RFID?

Razendsnel betrouwbaar producten scannen

In het kort is RFID het uniek identificeren van indivuele items door een draadloze radioverbinding. Een RFID oplossing bestaat uit een tag, een scanner en software om data te kunnen lezen en verwerken. Via radiogolven leest een scanner gegevens op een een RFID-tag of -label.

Een RFID-chip kan zonder problemen verwerkt worden in allerlei kledingitems. RFID-tags kunnen in grote volumes scannen, zelfs door muren en in dozen lezen.

GS1 heeft met EPC een wereldwijde standaard voor RFID. De EPC standaarden geven aan waar de RFID tags en hardware als readers aan moeten voldoen en hoe gegevens uitgewisseld kunnen worden.

Waar kunt u in de modesector RFID voor inzetten?
1
Unieke identificatie
RFID is voor het scannen en verwerken van unieke (product)informatie. Elke RFID-tag bevat unieke informatie over het item waar het aan of op zit.
2
Op afstand
De RFID-tag hoeft niet zichtbaar te zijn. Informatie wordt uit de tag gelezen zonder direct contact met de tag. Snel tientallen unieke tags tegelijk identificeren.
3
Veel data
Een RFID-tag kan veel meer informatie bevatten dan de traditionele barcode door de geheugencapaciteit van de chip. Bijvoorbeeld serienummers of procesgegevens.
4
Standaarden
Met het spreken van één wereldwijde taal kunt u RFID in de gehele sector en met alle handelspartners gebruiken. Precies dat maken de GS1 standaarden mogelijk.

Betrouwbaar voorraadbeheer met RFID? Bekijk in 2 minuten de video

De video vertelt u over RFID in de modesector. Retailers en leveranciers willen altijd en overal volledig en betrouwbaar inzicht in de voorraad. Zo grijpt de consument niet mis!

Meer weten over RFID?

Veelgestelde vragen

Wat is RFID?

RFID is een techniek om producten en verpakkingen snel, draad- en contactloos te scannen, te identificeren en te volgen: van het begin in de logistieke ketens tot in de winkel.

 

Wat houdt een RFID-oplossing in?

Een RFID-oplossing bestaat uit een tag, een reader en software. Informatie die op de tag staat kan op afstand worden uitgelezen door een reader. Dat kan een hand-held scanner zijn maar ook poort, tunnel of robot.

De tags zijn kleine zendertjes die vanaf het moment dat ze binnen het bereik van een reader komen worden geactiveerd door radiosignalen. Zodra een tag geactiveerd is, stuurt hij gegevens naar de reader en software verwerkt deze gegevens.

Wat is het verschil tussen RFID en de 'gewone' barcode?

RFID verschilt met de barcode op de volgende punten:

  • De overdracht van de informatie van de barcode naar de scanner gaat niet via radiogolven zoals bij RFID, maar door de terugkaatsing van licht. 
  • Een RFID-tag hoeft niet direct zichtbaar waarneembaar te zijn. Informatie kan uit de tag worden gelezen zonder dat er direct contact met de tag is. 
  • Tientallen individuele en unieke RFID tags kunnen razendsnel, nauwkeurig en tegelijkertijd worden gescand. 
  • Een RFID-tag kan veel meer informatie bevatten dan een streepjescode. RFID kan procesgegevens genereren en opslaan door de geheugencapaciteit van de chip.
  • Met RFID is het mogelijk om vele verschillende toepassingen en bedrijfsprocessen met één tag uit te voeren.

Waarom een standaard voor RFID?

Interoperabiliteit is een belangrijk aspect van RFID-technologie. Door het gebruik van dezelfde taal kan iedereen de tags maken en gebruiken. Bijvoorbeeld als een fabrikant zijn producten van een RFID tag voorziet die voldoet aan de GS1 standaard, dan kunnen alle partijen verderop in de keten deze gebruiken. Op internationaal niveau is er EPCglobal en de Internationale Standaards Organisatie (ISO). Kijk hier voor meer informatie.

 

Wat is een Elektronische productcode of EPC?

Elektronische productcode of EPC is een elektronische ID die een uniek nummer bevat, bijvoorbeeld het Serialised Global Trade Item Number (SGTIN) dat een artikel op unieke wijze identificeert.

Het serienummer maakt het mogelijk om ieder artikel een eigen unieke code te geven. Het geeft waardevolle productgerelateerde informatie, op elk moment, over de fysieke locatie en gedetailleerde informatie zoals grootte, kleur en productielocatie.

 

Wat is een Serialised Global Trade Item Number (SGTIN)

De SGTIN bestaat uit de GTIN plus een uniek product- of serienummer. Het serienummer onderscheidt een specifieke broek van alle andere broeken die dezelfde artikelcode (GTIN) dragen. Een unieke code dus voor iedere broek.

  

Is RFID duur?

De hoeveelheid data die een tag kan bevatten kan heel verschillend zijn en is ook mede prijsbepalend. Daardoor kan de prijs van een tag variëren van enkele tientallen eurocenten tot wel honderd euro.

Maar voordat u start met RFID stelt u zichzelf de volgende vragen: wat wilt u identificeren, waarom wilt u dat, waar en hoe vaak? Welke verbeteringen leveren u het meeste op? Bekijk onze tips voor het maken van een business case.

We gebruiken cookies om je een betere gebruikservaring te bieden op deze website. Door te accepteren ga je akkoord met het gebruik van cookies.

Lees meer