FAQ
Voordelen 2D barcode (QR-code van GS1) versus 1D streepjescode
1D streepjescodes hebben de laatste 50 jaar heel veel geleverd. 2D barcodes kunnen die mogelijkheden uitbreiden met oplossingen voor traceerbaarheid, zichtbaarheid in de keten, direct contact met de consument, recalls en voorkomen van derving.
1D streepjescodes, zoals EAN/UPC, bevatten alleen een productidentificatie, het Global Trade Item Number® (GTIN®). 2D barcodes kunnen aanvullende gegevens bevatten, zoals de vervaldatum, het batch/lotnummer, het serienummer, enz. Als deze gegevens in de barcode staan, voegt dat waarde toe doordat de informatie automatisch kan worden gescand en gebruikt.
De QR-code van GS1 is een 2D barcode en kan extra gegevens bevatten en tegelijkertijd consumenten en andere gebruikers verbinden met de online wereld. De code is kleiner, kan meer gegevens bevattenen beschikken over ingebouwde foutcorrectie die hun betrouwbaarheid vergroten.
Alleen een GTIN in een 2D barcode, kan dat?
Ja, dat kan. 2D barcodes zijn kleiner dan de meeste van hun 1D-tegenhangers en kunnen een oplossing bieden voor producten met beperkte ruimte. Bovendien kan het plaatsen van alleen de GTIN in een GS1 Digital Link-formaat de consument toch de online ervaringen bieden.
Gaat de streepjescode verdwijnen?
Nee die blijft bestaan. De EAN13 kan nog steeds gescand worden. Leveranciers kunnen kiezen.
Worden nummers langer? Moet ik nu een nieuw nummer bij GS1 aanschaffen?
Nee, de identificatie voor het product blijft gewoon dezelfde 13 cijfers die ook in een EAN13 staan. In de QR-code van GS1 past wel meer informatie, het is dus mogelijk dat er aanvullende informatie over een product scanbaar is, zo kan een serienummer of een houdbaarheidsdatum interessant zijn.
Kan ik een QR-code bij GS1 kopen?
In de QR-code komen nog steeds de GS1 nummers te staan, dus daar hoef je niets apart voor aan te schaffen. Vanaf juli 2023 kun je aan de slag met je eigen software(leverancier) om de QR-code van GS1 te realiseren. GS1 Digital Link Barcode Generator
Wat zijn de use cases?
Voorraadbeheer: beschikbaarheid en inzicht in de locatie van een product vereenvoudigt de handhaving van first in, first out (FIFO). Retailers verzekeren hiermee de versheid van producten, optimaliseren inkoopprocessen en voorkomen verspilling.
Traceerbaarheid: 2D barcodes zijn een toegangsweg naar toekomstbestendige ketens, waarin informatie over materialen, ingrediënten en partners in de toeleveringsketen voor iedereen beschikbaar zijn.
Veiligheid: Fabrikanten en retailers hebben een extra middel om de verkoop van vervallen of teruggeroepen producten te voorkomen. Ook informatie over allergenen, ingrediënten en houdbaarheidsdata kunnen via de 2D barcode met consumenten gedeeld worden.
Duurzaamheid: Met informatie over recycling, gebruik- en bewaaradviezen draagt de 2D barcode bij aan het verlengen van de levensduur, voorkomen van verspilling en betere recycling van producten en verpakkingsmaterialen. Daarnaast hebben fabrikanten en retailers de mogelijkheid om meer informatie te delen over zaken als de CO2 voetafdruk en duurzaamheid van producten.
Product authenticatie: 2D barcodes bieden fabrikanten mogelijkheden om de authenticiteit van producten aan te tonen en beschermen tegen namaak producten.
Communicatie: Fabrikanten en retailers voorzien klanten met informatie en inspiratie, zo maken we het gebruik van producten leuk en eenvoudig en dient de 2D barcode ook als marketingtool.
Tool voor solution providers
Is er een stappenplan?
Op de pagina 'voorbereidingen treffen' worden de te nemen stappen beschreven.
Verschil 2D barcodes
GS1 DataMatrix, Data Matrix en QR-code met GS1 Digital Link zijn typen 2D barcodes die allemaal zijn goedgekeurd voor gebruik binnen het GS1-systeem voor specifieke toepassingen. Op dit moment kunnen niet alle retailsystemen 2D-streepjescodes scannen en verwerken. Dus op dit moment is voor verkoop aan de retailkassa een 1D-barcode nodig, totdat de overgangsperiode is afgerond.
Alle drie de barcodetypes kunnen GS1 Application Identifiers (AI's) coderen, zoals GTIN, batchnummer en expiratiedatum. Hoe die AI's in de barcode worden gecodeerd, verandert de manier waarop ze kunnen worden gebruikt. GS1 DataMatrix gebruikt een gegevensformaat dat GS1 element string syntax wordt genoemd. QR Code en Data Matrix gebruiken de GS1 Digital Link URI syntax. De verschillen in de menselijk leesbare tekst bij de barcodes laten zien hoe de gegevens zijn gecodeerd.
- GS1 DataMatrix is een variant van Data Matrix en gebruikt de GS1 element string syntax die je ook tegenkomt in andere GS1 barcodes, zoals een GS1-128. Dit gegevensformaat wordt in de hele keten op grote schaal gebruikt om belangrijke gegevens daar te krijgen waar ze nodig zijn in de gezondheidszorg, bij verse levensmiddelen, op logistieke eenheden en op allerlei andere plaatsen. Het biedt niet de web capability van QR code en Data Matrix om de betrokkenheid van de consument te vergroten. GS1 DataMatrix Guideline)
- QR-code en Data Matrix gebruiken GS1 Digital Link URI syntaxis om GS1 gegevens in een ‘web compatible’ formaat te brengen waardoor de informatie kan worden gebruikt voor traditionele supply chain toepassingen, zoals het opzoeken van prijzen, en tegelijkertijd kan worden gekoppeld aan online bronnen. Hierdoor kan GS1 Digital Link in QR-code en Data Matrix GS1 identifiers combineren met de voordelen van het web.
- QR-code is de huidige voorkeur voor consumentenbetrokkenheid omdat de standaard cameratoepassing op een smartphone automatisch de QR-code kan scannen en de gebruiker met de website of andere hulpbron kan verbinden.
- Data Matrix kan ook worden gebruikt om gebruikers met het web te verbinden, maar nog niet alle camera's van mobiele apparaten kunnen dit type barcode automatisch verwerken. Een voordeel van Data Matrix ten opzichte van QR-code is dat Data Matrix meestal kleiner is.