Dit product komt uit Nederland

Hierden - boomgaard Zuid

Onze boomgaard beslaat een oppervlakte van 15 hectare waarvan 10 hectare beplant is met perenbomen. De rest bevat appelbomen. Per jaar hebben we een opbrengst van ongeveer 46 ton appels en peren.

Peren telen is echt een topsport, gelukkig is het mijn hobby! Op 16 hectare kweek ik verschillende soorten peren: Conference, Beurré Alexandre Lucas, Sweet Sensation en de stoofpeer Gieser Wildeman.

Ik ben in 1963 begonnen met veeteelt, maar ben in 1982 overgestapt op fruitteelt: zowel peren als appels. Ik ben begonnen met een boomgaard van 5 hectare. We werken hard om het best mogelijke product uit de bomen te halen, met de juiste grootte en kleur. Als fruitteler ben je daarvoor erg afhankelijk van het weer. In tijden van vorst moet ik 's nachts werken om de sproeiers aan te zetten en het systeem in de gaten te houden. Niet opletten betekent vorstschade. Zelfs een hagelbui kan een mooi gewas in enkele minuten vernietigen.

Peren telen is echt het hele jaar door werk. De oogst vindt plaats van begin september tot half oktober, waarbij de stoofperen als laatste worden geplukt. Daarna begint het snoeien, van november tot begin april. Dit is ook het moment waarop alle beregening wordt voorbereid. In mei verpotten we en van eind mei tot begin augustus verwijderen we kleine en misvormde vruchten van de boom, wat uitdunnen wordt genoemd. En dan begint het oogsten opnieuw! We gebruiken veel machinaal gereedschap, maar het plukken en uitdunnen gebeurt gewoon met de hand. Hiervoor gebruiken we seizoensarbeiders. Voor het plukken van de kroppen gebruiken we een hoogwerker. Een ladder is dus niet meer nodig.