GS1 TALK - Digital Product Passport
Loek Boortman (CTO) en Michiel van Yperen (sustainability manager) van GS1 Nederland vertellen in deze video over het Digital Product Passport en wat het kan betekenen voor een duurzame wereld én de rol die GS1 kan spelen. Een wereld waarin we circulair, klimaatneutraal en inclusief ondernemen.
Er ligt een enorme opgave om met elkaar grote uitdagingen als klimaatverandering en milieuaantasting het hoofd te bieden. Dat vraagt om anders denken en anders ondernemen. We staan aan de vooravond van een transitie die onze manier van werken fundamenteel gaat veranderen!
Digital Product Passport onderdeel van Green Deal
De Europese Unie heeft een Green Deal opgesteld die Europa moet omvormen tot zo'n moderne, toekomstbestendige en circulaire economie. In een circulaire economie gooi je niets weg, maar gebruik je die producten en grondstoffen steeds weer opnieuw. Dat klinkt simpel, maar dat is het niet. Het vereist veel meer dan alleen recyclen.
Eén van de bouwstenen van de Green Deal is de invoering van een Digital Product Passport waarin informatie wordt vastgelegd over:
- Wat zit er in een product?
- Waar is het van gemaakt?
- Waar komt het product vandaan?
- Waar lever je het na gebruik in?
Kortom: hoe kan een product zo goed mogelijk verwerkt en hergebruikt worden.
Het Digital Product Passport vergezelt het product op zijn gehele reis door de circulaire keten. Daar is veel data voor nodig en daar ligt een belangrijke rol voor GS1.
Met het Digital Product Passport kunnen we voldoen aan de zogenaamde R-uitgangspunten van de circulaire economie. Grofweg kunnen we die samenvatten in drie hoofdgroepen:
- Reduce, minder gebruiken
- Re-use, hergebruiken
- Recycling, opnieuw gebruiken
Elk doel vraagt andere informatie; van footprint en gebruiksdata tot recycling data. Dit leidt ons naar een afvalloze samenleving.
Digital Product Passport voor alle producten in de EU
De eerste Digital Product Passports komen voor producten die veel hulpbronnen gebruiken en waar het potentieel voor circulariteit groot is. Denk aan batterijen, textiel en verpakkingen.
Uiteindelijk komt het voor alle producten die op de Europese markt verhandeld worden zo'n paspoort. Dus ook voor geïmporteerde producten, bijvoorbeeld uit China. En degene die het product op de markt brengt is verantwoordelijk voor het passport, uiteraard met hulp en input van partners. Digitaliseren, samenwerken en het delen van heldere data zijn hierin cruciaal.
Laten we duidelijk zijn! De Europese Unie heeft ambitieuze doelen en wil in 2050 circulair zijn. Dat geldt voor ons allemaal.
Hoe kan GS1 bedrijven helpen bij de implementatie van het Digital Product Passport?
Bedrijven kopen grondstoffen en half-fabrikaten bij toeleveranciers. Met complete data kunnen ze hierin een nog bewustere keuze maken.
De standaarden van GS1 helpen bij het vastleggen en delen van alle data die nodig is. Met onze standaarden is data voor iedereen helder. Helder in de zin van begrijpelijk, actueel, volledig en geverifieerd. Ook helpen wij met al deze informatie consumenten bij het maken van duurzame keuzes.
Een voorbeeld: Ben je een merk die een spijkerbroek op de Europese markt brengt? Dan ben jij ook degene die daar een Digital Product Passport bij moet leveren met daarin de herkomst van het katoen, de samenstelling van de denim, de gebruikte chemicaliën, de fabriek waar het is gemaakt, de verpakking waar het in zit, maar ook hoe de spijkerbroek gerepareerd of gerecycled kan worden. Iedere schakel in de keten voegt informatie toe.
Alle data om inzicht te krijgen in de reis van het product
Niet voor niets is gekozen voor de term paspoort. Het geeft toegang tot alle data die nodig is om inzicht te krijgen in de reis van het product. Zonder een Digital Product Passport komt je product niet meer op de Europese markt. Nederland kom je tenslotte ook niet in als je je paspoort op Schiphol niet kan laten zien.
Hoe zorg je er nu voor dat je de juiste online data bij het juiste product krijgt? Dat doe je met unieke GS1 artikelcode. Een 1 op 1 relatie tussen de data en het product is met deze GS1 standaard gegarandeerd. Door het scannen van de QR code krijg je met GS1 toegang tot product- en locatie data en tot dynamische data.
Dynamische data registreert alles wat er met het product gebeurt. Geladen in een vrachtwagen? Gelost op eindbestemming? Vervolgens wordt de spijkerbroek verkocht en ook dat wordt vastgelegd. Door al deze gebeurtenissen op een door GS1 gestandaardiseerde manier vast te leggen krijg je inzicht in het levensverhaal van een product.
De minimale informatie die je van elke gebeurtenis wil vastleggen is: Wat, Wanneer, Waar en Waarom. En tot slot hoe waren de omstandigheden waarin het product zich bevond, bijvoorbeeld de temperatuur bij het wassen van de spijkerbroek.
Veel data is al beschikbaar
Dit klinkt als veel werk, maar veel gaat automatisch en veel data is al beschikbaar. Bijvoorbeeld in een ERP systeem voor het aansturen van een productieproces, het PIM systeem met alle productinformatie of een onderhoudslogboek. Dat zijn allemaal informatiebronnen die zich binnen het bedrijf bevinden, maar er zijn ook externe bronnen. Zoals een externe database waarin staat uit welke componenten een plastic bestaat, het gebruik van gevaarlijke stoffen of de toegekende milieucertificaten.
Je hoeft al deze informatie niet opnieuw op te slaan in 1 centraal bestaand. Dat is niet alleen onhaalbaar, maar ook tijdrovend en energieverspillend. De GS1 artikelcode is bij uitstek geschikt als sleutel naar alle informatie. Het wordt in veel systemen al gebruikt als unieke identificatie van het consumentenproduct.
Veel van de standaarden die nodig zijn liggen al op de plank. Maar er moet ook het nodige ontwikkeld worden. GS1 werkt not-for-profit en is een open standaard waarover iedereen kan meepraten. Dat doen we al 50 jaar!
Digital Product Passport in de praktijk
Door de QR-code te scannen krijg je toegang tot het Digital Product Passport van bijvoorbeeld een schroefboormachine. Hierin zie je:
- Een foto
- De onderdelen
- De productkenmerken
- Informatie over de duurzaamheid en de naleving van de arbeidsomstandigheden bij de productie
- En circulariteit indicatoren
Zo krijg je onder andere meer informatie over de componenten, waar de batterij is geproduceerd en welke grondstoffen gebruikt zijn bij de productie.
Ook kun je informatie opvragen over het vervangen van een schroefkop of lader. Die wordt opgehaald uit verschillende systemen. Met 1 scan heb je al deze informatie op je telefoon!
Samenwerken is key
Het concept van een Digital Product Passport is relatief eenvoudig. Maar dit kunnen we alleen bereiken als alle betrokkenen samenwerken. We hebben alle partijen hard nodig om de duurzaamheidsdoelen daadwerkelijk te bereiken. Om samen helder te krijgen welke data er nodig is om echt impact te maken.
We zijn actief in 150 landen en werken samen met kennisinstituten, overheden en belangenbehartigers. En standaardisatie organisaties. Zo voorkomen we dat we het wiel niet opnieuw uitvinden.
GS1 is ook onderdeel van het Cirpass consortium dat door de EU wordt gefinancierd om als kwartiermaker op te treden.
Hoe nu verder?
De eerste Digital Product Passports moeten er komen voor batterijen, textiel en verpakkingen. Wil je met ons meedenken of samen een pilot starten? Neem dan contact met ons op via info@gs1.nl.