Contact voor meer informatie

Heeft u vragen of wilt u met uw bedrijf met duurzaamheid en een circulair businessmodel starten, kunt u contact opnemen met Jan Merckx via de mail of telefonisch: (020) 511 38 20.
Het omvormen van de huidige economie – gebaseerd op groei, kopen en wegwerpen – naar een circulaire economie is een enorme transitie. Het doel is om het milieu minder te belasten dan bij een lineaire economie. Om de keten circulair te maken zijn twee factoren cruciaal: samenwerken en informatie delen.
Om de keten circulair te maken zijn twee factoren cruciaal: samenwerken en informatie delen
Consumenten willen nu eenmaal weten waar een product vandaan komt en hoe het is geproduceerd. En niet alleen de consument eist transparantie, ook overheden en NGO’s. Bedrijven kunnen met data transparantie bieden en hun verduurzamingsinspanningen inzichtelijk maken.
Een circulaire economie richt zich op het optimaal inzetten en hergebruiken van grondstoffen in de verschillende schakels van de productieketen: van het winnen van grondstoffen tot consumptie.
Het gaat om het verlengen van de keten, waarbij producten - of onderdelen - worden gefabriceerd die een langer leven krijgen. Of dat grondstoffen die voorheen als afval werden beschouwd, worden ingezet voor het fabriceren van nieuwe producten.
Het circulair maken van de business vraagt om verandering van een heel systeem: ontwerp, productie, consumptie en (her)gebruik.
Het kunnen en willen delen van informatie is een cruciale voorwaarde voor de transitie naar een circulaire economie. Inzage in het proces van ontwerp tot (her)gebruik van de consument vraagt om standaardisatie, transparantie en deelbaarheid van informatie. Je moet van elkaar weten over welk product je het hebt, uit welke batch het komt of misschien ook om welk specifiek exemplaar het gaat.
Inzage in het proces van ontwerp tot (her)gebruik van de consument vraagt om standaardisatie, transparantie en deelbaarheid van informatie
Om alle stappen in de keten minutieus op een rij te zetten om de hele levenscyclus van een product in kaart te brengen kun je GS1 standaarden gebruiken. Het gaat dan om het juist en correct kunnen identificeren van producten en vervolgens betrouwbaar productdata te kunnen uitwisselen.
Je kunt via scanning informatie opvragen, bijvoorbeeld over specifieke productdata (product/materialen paspoort), procesgegevens, gebeurtenissen (traceerbaarheid) en partijgerelateerde informatie.
Informatie moet vooral dynamisch, beschikbaar en betrouwbaar zijn. Omdat je zo diep mogelijk moet weten wat de productsamenstelling is. Al deze informatie breng je samen in een productpaspoort. Dit paspoort hou je up-to-date, minstens zolang het product gebruikt wordt.
Om data strak, helder en kloppend te krijgen, hebben we een aantal stappen om de basis voor een circulaire keten te plaveien:
Heeft u vragen of wilt u met uw bedrijf met duurzaamheid en een circulair businessmodel starten, kunt u contact opnemen met Jan Merckx via de mail of telefonisch: (020) 511 38 20.
We gebruiken cookies om je een betere gebruikservaring te bieden op deze website. Door te accepteren ga je akkoord met het gebruik van cookies.